Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ (Για να γνωρίζουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε και πότε)

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Η αστυνομική δικαιοδοσία ασκείται καταχρηστικά για τον εκφοβισμό των εργαζομένων και,ιδιαίτερα,της νεολαίας,για την αποτροπή της συμμετοχής της στους λαικούς αγώνες.Η συμπεριφορά αρκετών αστυνομικών οργάνων είναι βάναυση,προσβλητική και ταπεινωτική για τον κάθε ελεγχόμενο.Αυτό ομολογείται και από αρμόδιους φορείς και έχει την ανοχή και την κάλυψη της κυβέρνησης.
-ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ;

α) Έλεγχος στοιχείων ταυτότητας
Κατά την διάρκεια ελέγχου στοιχείων ταυτότητας,ο πολίτης έχει το δικαίωμα σε περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς,να διαμαρτυρηθεί και να απαιτήσει από τα αστυνομικά όργανα να συμπεριφέρονται με ευγένεια και σεβασμο,να μην προσβάλλουν την προσωπικότητα και αξιοπρέπειά του.Κανείς δεν μπορεί να θεωρείται ύποπτος εκ προοιμίου.Κανείς δεν υποχρεούται να απολογηθεί μόνο και μόνο επειδή βρίσκονταν σε κάποιο χώρο ή περιοχή ή είχε συγκεκριμένη ένδυση ή χτένισμα.Απέναντι στη βάναυση ή προσβλητική αστυνομική συμπεριφορά διαμαρτυρόμαστε χωρίς να απειλούμε, γιατί συχνά τα όργανα καταστολής ψάχνουν ευκαιρία να μας αποδώσουν πράξεις που δεν έχουμε κάνει.Ιδιαίτερα διαμαρτυρόμαστε, όταν ο έλεγχος αυτός γίνεται καταχρηστικά και ολοφάνερα, με σκοπό τον εκφοβισμό πριν ή μετά από την συμμετοχή σε κάποια κινητοποίηση.
β) Έλεγχοι σωματικοί,τσάντας ή τροχοφόρου
Τέτοιου είδους έλεγχοι θεωρούνται ανακριτικές πράξεις. Γι' αυτό πρέπει:
-Να ερωτάται ο λόγος,αν δηλαδή υπάρχει από τις αρχές υποψία συμμετοχής του ελεγχόμενου σε κάποια αξιόποινη πράξη ή αν υπάρχει γραπτή εντολή εισαγγελέα για τον έλεγχο.Αν αυτά δεν συντρέχουν και τα αστυνομικά όργανα επιμένουν, να ζητήσουμε να επικοινωνήσουμε με δικηγόρο.Να τους πούμε οτι αν προχωρήσουν θα είναι με δική τους ποινική ευθύνη (παράνομη βία,παράνομη κατακράτηση,κατάχρηση εξουσίας κλπ).
-Να ζητούνται τα στοιχεία του αστυνομικού οργάνου που προβαίνει στον έλεγχο.
-Σε κάθε περίπτωση να καταγράφονται αν είναι δυνατόν τα στοιχεία των αστυνομικών οργάνων (ο αριθμός τους) και ο αριθμός κυκλοφορίας του αστυνομικού οχήματος,αν υπάρχει.
-Να διαμαρτυρόμαστε με θάρρος,επικαλούμενοι τα συνταγματικά μας δικαιώματα.Επισημαίνουμε στα αστυνομικά όργανα την αντισυνταγματική και παράνομη συμπεριφορά τους και οτι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους.
-Οι σωματικοί έλεγχοι στο δρόμο,όταν γίνονται με εξευτελιστικό τρόπ, είναι εντελώς παράνομοι.Πρέπει να αρνούμαστε να τους υποστούμε.
-Να καταγγέλονται άμεσα τέτοια φαινόμενα στη δημοκρατική κοινή γνώμη,για να γίνονται αντικείμενο παρεμβάσεων και διαμαρτυρίας συλλογικών φορέων, της ''Δημοκρατικής Συσπείρωσης'' των συνδικάτων.

ΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κανείς δεν έχει υποχρέωση να πάει στο Αστυνομικό Τμήμα με τηλεφωνική μόνο κλήση. Ρωτάμε τι μας θέλουν και ζητάμε να μας στείλουν γραπτή κλήση,όπωσ προβλέπει ο νόμος. Αν μας στείλουν κλήση,αμέσως επικοινωνούμε με τον δικηγόρο μας και ακολουθούμε τις οδηγίες του.

ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ

-ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το αστυνομικό όργανο έχει την δυνατότητα,με βάση τον νόμο, να ζητήσει από κάποιον να τον ακολουθήσει στο Αστυνομικό Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Στα πλαίσια της διογκούμενης αστυνομοκρατίας τα φαινόμενα αυτά σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί. Επιδεικνύουμε την ταυτότητά μας -ή άλλο έγγραφο αποδεικτικό στοιχείο ταυτοπροσωπίας π.χ. διαβατήριο,άδεια οδήγησης κλπ- και λέμε στο αστυνομικό όργανο να κρατήσει τα στοιχεία μας. Συχνά, για εκφοβισμό και σκόπιμη ταλαιπωρία,το αστυνομικό όργανο, ανάλογα και με τις εντολές που έχει, δεν αρκείται σ'αυτό και επιμένει να μας οδηγήσει στο Αστυνομικό Τμήμα.
-ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ
Στις περιπτώσεις αυτές,και για να αποφύγουμε άδικη κατηγορία π.χ. για ''απείθεια και αντίσταση κατά της αρχής'', πάμε στο Αστυνομικό Τμήμα, επιδεικνύουμε την ταυτότητά ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο στον εκεί Αξιωματικό Υπηρεσίας αποφεύγοντας κάθε άλλου είδους συζήτηση. Συνάμα του ζητάμε να επικοινωνήσουμε με δικηγόρο. Δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί (όπως έχει γίνει πολλέσ φορές). Είναι υποχρεωμενος να διασφαλίσει την άμεση και ακώλυτη επικοινωνία με τον δικηγόρο μας ή άλλο πρόσωπο της επιλογης μας. Μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα είμαστε προσεκτικοί, σε καμία περίπτωση δεν απειλούμε και δεν απαντούμε σε προκλήσεις. Κατά την διάρκεια της εξακρίβωσης δεν λέμε περισσότερα από όσα πρέπει, δηλαδή τα στοιχεία ταυτότητάς μας,την ιδιότητα και την κατοικία μας. Στη συνέχεια και αφού φύγουμε από το τμήμα εξετάζουμε πάντοτε σε συννενόηση με τον δικηγόρο μας, την όλη στάση των αστυνομικών οργάνων και ασκούμε τα δικαιώματα μας.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

-ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ
Σε περίπτωση που κάποιος συλληφθεί κατα την διάρκεια ή μετά από μια κινητοποίηση ή κατά τη διάρκεια ή μετά από τυχόν επεισόδια σ'αυτήν, τηρούνται όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο. Γι'αυτό :
-Φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας την αστυνομική μας ταυτότητα
-Ποτέ δεν φέρουμε μαζί μας αντικείμενα, στα οποία,θα μπορούσε η αστυνομία να προσδώσει σκόπιμα άλλο χαρακτήρα και να τα χαρακτηρήσει όπλα (π.χ. σουγιά).
-Φροντίζουμε πάντα να μην είμαστε μόνοι (να έχουμε μαζί μας έναν ή δύο συναγωνιστές,που αν παραστεί ανάγκη, θα μας χρειαστούν ως μάρτυρες) και δεν ξεκοβόμαστε από τον κύριο όγκο της κινητοποίησης.Ταυτόχρονα, επιβάλλεται να είναι γνωστά ορισμένα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών,κατά τις κινητοποιήσεις. Ειδικότερα:
-Αν συλληφθούμε:
Πρέπει πάντα να έχουμε υπ'όψιν μας οτι τρία πράγματα μπορεί να συμβούν:
-Να μας κρατήσουν στο Αστυνομικό Τμήμα ή στην ''κλούβα'', μόνο για να μας απομακρύνουν από τον χώρο της εκδήλωσης και ταυτόχρονα για να μας τρομοκρατήσουν,οπότε μας κρατούν για δήθεν ''εξακρίβωση στοιχείων'' και μετά μερικές ώρες μας αφήνουν ελεύθερους.
-Να μας κρατήσουν για να μας ''στήσουν'' κατηγορία.
-Να μας χρησιμοποιήσουν ''ανάλογα με τις ανάγκες της περίστασης''.Δηλαδή είναι ενδεχόμενο να αρχίσουν με κατάθεσή μας (ανάκριση) ως μάρτυρες και στη συνέχεια να μας μςταβάλλουν σε κατηγορούμενους.Επομένως έχει μεγάλη σημασία το τι θα καταθέσουμε από την αρχή της προσαγωγής μας ή της σύλληψης.
-Έτσι σε περίπτωση ανάκρισης:
Αμέσως μόλις ζητηθεί κατάθεση,απαιτούμε να μας διευκρινιστεί αν είμαστε μάρτυρες ή κατηγορούμενοι.Αν τούτο δεν διευκρινιστεί αρνούμαστε να καταθέσουμε χωρίς την παρουσία του δικηγόρου μας. Ως κατηγορούμενοι δεν απολογούμαστε πότε χωρισ την παρουσία του δικηγόρου μας. Ζητάμε από τον Διοικητή του Τμήματος ή τον Αξιωματικό Υπηρεσίας, να ειδοποιηθεί ο δικηγόρος μας.Αυτό προβλέπεται ρητά στο άρθρο 100 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η κατάθεση μας είναι πάντα ολιγόλογη.Δεν απλωνόμαστε σε κρίσεις και ανάπτυξη σκέψεων. Πριν υπογράψουμε την κατάθεσή μας, την διαβάζουμε προσεκτικά και ελέγχουμε αν έχουν γραφτεί όσα είπαμε και με τον τρόπο που τα είπαμε.Αν έχουμε αντίρρηση για το περιεχόμενο της κατάθεσής μας όπως έχει γραφτεί από το αστυνομικό όργανο, ζητάμε να διορθωθεί, αλλιώς δεν την υπογράφουμε. Για το τι θα κάνουμε μετά συνεννοούμαστε πρώτα με τον δικηγόρο μας.
-Σε περίπτωση προσαγωγής στον εισαγγελέα:
Αν υπάρξει προσαγωγή στον εισαγγελέα,ο δικηγόρος πρέπει άμεσα να έχει ενημερωθεί,για να βρεθεί στο γραφείο του εισαγγελέα ποινικής δίωξης. Ο δικηγόρος σε συνεργασία με τον κατηγορούμενο ή τους συγγενείς του φροντίζει για μάρτυρες,ποινικό μητρώο και ότι άλλο απαιτηθεί και προχωρά στα επιβαλλόμενα κατά περίπτωση.

ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ

Σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 278. παρ.2 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) τα αρμόδια για την σύλληψη όργανα δεν επιτρέπεται να δεσμεύουν τον συλλαμβανόμενο (π.χ. να βαζουν χειροπέδες), παρά μόνο όταν αυτός αντιστέκεται ή είναι ύποπτος φυγής. Η κατάχρηση του μέτρου και η παραβίαση του νόμου είναι συνηθισμένη πρακτική. Είναι αναγκαίο να αντιταχθούμε στη χρήση χειροπεδών και κατά περίσταση να γίνεται καταγγελία της πρακτικής αυτής που προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη του προσώπου.

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ
Ο νόμος και το Σύνταγμα απαγορεύει σε αυτούς που διεξάγουν ανάκριση ή εξέταση αξιόποινων πράξεων, φύλαξη ή επιμέλεια κρατουμένων να τους υποβάλουν σε βασανιστήρια ή κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η προσταγή προϊσταμένου για τέλεση τέτοιων πράξεων ποτέ δεν αναιρεί τον άδικο και παράνομο χαρακτήρα τους. Άρα η επίκληση της προσταγής του προϊσταμένου δεν είναι νόμιμη δικαιολογία για την τέλεσή τους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καταγγέλεται αυτή η πρακτική, η οποία γίνεται όλο και συχνότερα μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα αλλά και σε κατ' οίκον έρευνες.

ΤΕΛΟΣ....

Απαγορεύεται η παρουσία της αστυνομίας στις λαϊκές συγκεντώσεις που γίνονται σε κλειστό χώρο. Στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που γίνονται σε ανοιχτό χώρο δεν επιτρέπεται η παρουσία αστυνομικών (ένστολων και μη) ανάμεσα στους συγκεντρωμένους. Η παρουσία της αστυνομίας πρέπει να είναι ένστολη, διακριτική, σε απόσταση από τουσ διαδηλωτές και να μην είναι δυσανάλογη σε αριθμό, ούτε γενικότερα εκφοβιστική, γιατί αλλιώς υπονομεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη συνάθροιση. Σε αυτή την περίπτωση οι πολιτικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς που οργανώνουν την κινητοποίηση,πρέπει να ζητούν από τον επικεφαλή της αστυνομικής δύναμης,την απομάκρυνσή της από τον χώρο που βρίσκεται κοντα στη διεξαγόμενη κινητοποίηση, και να παίρνουν οι ίδιοι μέτρα για την περιφρούρησή της. Πρέπει να ατονίσουμε ότι η παρουσία μυστικών αστυνομικών μέσα στις συγκεντώσεις, όπως έχει επανειλημένα εντοπιστεί, πρώτα απ' όλα δεν νομιμοποιείται στη συνείδηση του λαού,των εργαζομένων που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους. Πέρα από παράνομη είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ωσ ενέργεια εχθρική προς τον λαό. Δεν γίνεται δεκτή.





Το παραπάνω απόσπασμα είναι από τον ''ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ'' με τίτλο ''ΜΑΘΕ-ΠΑΛΕΨΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ'' που εξέδωσε η ''ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ'' ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου