Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Φόβοι για «Κόλπο του Μεξικού» στη Μεσόγειο από γεωτρήσεις της BP

Εργασίες άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη ετοιμάζεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο η ΒΡ, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Μεσογειακές χώρες και κυρίως στην Ιταλία και τη Μάλτα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, η εταιρεία αναμένεται να ανοίξει στον βυθό, 1.700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ως και 5 πηγάδια.

Πρόσφατα η Ιταλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Στεφανία Πρεστιτζιακόμο, ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου οι 21 χώρες της Μεσογείου να συντονίσουν τη δράση τους, ενώ πριν λίγες ημέρες η Ελληνίδα ομόλογός της, Τίνα Μπιρμπίλη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να επιβληθούν περιορισμοί στην άντληση πετρελαίου από υποθαλάσσια κοιτάσματα που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια διαρροή παρόμοια με εκείνη που προκλήθηκε από την έκρηξη της πλατφόρμας άντλησης στον Κόλπο του Μεξικού στις 20 Απριλίου μπορεί να μας επηρεάσει άμεσα, αφού η περιοχή στην οποία αναμένεται να ξεκινήσει δραστηριότητα η ΒΡ βρίσκεται μόλις 640 χλμ. από τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Επισημαίνεται ότι η Λιβύη και η Κροατία είναι οι μόνες χώρες της Μεσογείου που δεν έχουν διαμορφώσει σχέδιο για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικής κρίσης ανάλογης με αυτήν στον Κόλπο του Μεξικού. Την ίδια ώρα η ΕΕ παραδέχεται ότι έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού επηρέασε περιοχή συνολικής έκτασης 180.000 τετρ. χλμ., προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο οικοσύστημα αλλά και στην οικονομική παράκτια δραστηριότητα.



Newslink

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου