Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Βιοκαύσιμα από ουίσκι για μείωση των εκπομπών

Βιοκαύσιμο με βάση το σκωτσέζικο ουίσκι παρασκεύασαν επιστήμονες στη Σκωτία, έπειτα από έρευνες δύο ετών.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοκαυσίμων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου βασίστηκε στα
 υγρά αποστάγματα και στα υπολείμματα του κριθαριού, καθώς παράγουν βουτανόλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο εναλλακτικό στα πετρελαιοειδή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι επιστήμονες, που κατοχύρωσαν την πατέντα για τη νέα μέθοδο, διαβεβαιώνουν το βιοκαύσιμο δοκιμάστηκε με επιτυχία ως συμπλήρωμα στα ρεζερβουάρ κοινών αυτοκινήτων χωρίς καμία μετατροπή των κινητήρων.

«Η τελική μορφή του προϊόντος θα είναι πιθανότατα ένα μείγμα 5% ή 10% βιοκαυσίμου με βενζίνη ή ντίζελ. Ακούγεται μικρό το ποσοστό,αλλά οι μετρήσεις μάς έδειξαν ότι βοηθάει πάρα πολύ στη μείωση εκπομπής ρυπογόνων αερίων» δήλωσε ο καθηγητής Μάρτιν Τάγκνεϊ, επικεφαλής των σχετικών ερευνών.

«Αυτή η ανακάλυψη συνιστά καινοτομία στη χρήση αποβλήτων και προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης στη βιομηχανία των βιοκαυσίμων», επισήμανε ο σκωτσέζος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τζιμ Μάδερ.



Πηγή econews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου