Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Μεγάλες αλλαγές φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Νέες αλλαγές, κυρίως στις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό και τις ΔΕΚΟ φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.


Παράλληλα,
η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων στην περίπτωση που απειληθεί η απίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την ανάκαμψη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πρώτο «κρας τεστ» έρχεται τον Σεπτέμβριο με την τρόικα να απαιτεί νέες σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας που φέρνουν το τέλος των κλαδικών αλλά και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού εφεξής θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

Μεγάλες αλλαγές και στις ΔΕΚΟ, με αιχμή τον ΟΣΕ και τις Αστικές Συγκοινωνίες. Ειδικότερα, η τρόικα απαίτησε να μπει τέλος στα ετήσια ελλείμματα 1 δισ. ευρώ που παράγει ο ΟΣΕ με δραστικό τρόπο και η απάντηση της κυβέρνησης έρχεται με νομοσχέδιο που θα προβλέπει μείωση προσωπικού 25% στον ΟΣΕ και 50% στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Εκτός αυτού, η συμφωνία προβλέπει ακόμη και την ποινική δίωξη των οφειλετών που χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο.

Εργασιακά:

Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας.

Ασφαλιστικό:

Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιδράσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία και τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία .

Έτσι θα αποφασιστεί κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060.


Newslink

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου