Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

11η Σεπτεμβρίου: «Είναι ψεύτες οι Αμερικάνοι» είπε ο Αχμαντινετζάντ

Το Ιράν αμφισβητεί ανοιχτά την εκδοχή των Αμερικανών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, με τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ να κατηγορεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι τις χρησιμοποίησε ως αφορμή για να στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν.


Ο Ιρανός πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως «κάτι ‘παίχτηκε’ στη Νέα Υόρκη, χωρίς κανείς να γνωρίζει ακόμα ποιοι ήταν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Οι ΗΠΑ δεν επέτρεψαν
σε καμμία ανεξάρτητη Αρχή να διερευνήσει το περιστατικό και να εντοπίσει τους υπευθύνους».

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους οι Αμερικάνοι «ισχυρίστηκαν ότι κρύβονταν τρομοκράτες στο Αφγανιστάν και το ΝΑΤΟ κινητοποίησε όλες του τις δυνάμεις για να επιτεθεί στη χώρα», πρόσθεσε ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει ως «ψέμμα» την αμερικανική εκδοχή της ιστορίας, παρότι η φερόμενη ως υποκινούσα τις επιθέσεις οργάνωση Al-Qaida του Οσάμα Μπιν-Λάντεν έχει αναλάβει πλείστες όσες φορές την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Ο Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι σπέρνει τη διχόνοια μεταξύ των χωρών του Περσικού Κόλπου: «οι αποικιοκρατικές δυνάμεις της Δύσης έχουν εξαπολύσει καμπάνια προπαγάνδας και ψυχολογικού πολέμου για να σπείρουν έριδες μεταξύ των χωρών του Κόλπου, με σκοπό να πουλήσουν όπλα» είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως αυτή η πολιτική των Δυτικών «δεν θα στεφθεί με επιτυχία».

Υπενθυμίζεται ότι Ουάσιγκτον και Τεχεράνη δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από την περίοδο της ισλαμικής επανάστασης του 1979, για την ανατροπή του αμερικανόφιλου Σάχη.



Πηγή: Le Monde

1 comments: