Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Υπαναχωρεί η Τουρκία για την άρση του Casus Belli στο Αιγαίο

Αβάσιμες αποδείχτηκαν οι πληροφορίες της προηγούμενης εβδομάδας για μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει, όπως δικαιούται, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.


Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τα σχετικά δημοσιεύματα εκατέρωθεν του Αιγαίου,
ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, διέψευσε την πρόθεση για άρση του casus belli δηλώνοντας πως «για το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων η Τουρκία δεν κάνει βήμα μονομερώς. Με βήματα που θα γίνουν αμοιβαία θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας και της Ελλάδας της μιας απέναντι στην άλλη . Υπάρχει ύφεση στις σχέσεις (σ.σ.: Ελλάδος και Τουρκίας).Η νέα προσέγγισή μας», κατέληξε, «βασίζεται στην έννοια του οράματος, όχι στην έννοια της απειλής».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα», το «κρυφτούλι» της Άγκυρας στο θέμα του Αιγαίου δεν προκάλεσε την έκπληξη της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα σκοπεύει να γνωστοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση τις δηλώσεις Νταβούτογλου ως δείγμα της τουρκικής διγλωσσίας, αλλά και επιθετικότητας, καθώς πρόκειται για μια χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλώντας ταυτόχρονα με πόλεμο δύο από τις χώρες-μέλη (Ελλάδα και Κύπρο).

Σημειώνεται πως ο τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ στο περιθώριο τη Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.



Newslink

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου