Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ισπανία: Ξεπερνά το 70% η συμμετοχή στη γενική απεργία

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή στη σημερινή γενική απεργία στην Ισπανία κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας που αποσκοπούν στον περιορισμό του ελλείμματος.


Η πρώτη γενική απεργία εδώ και οκτώ χρόνια θα είναι μία δοκιμασία για τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και τη σοσιαλιστική του κυβέρνηση, παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 9% των εργαζομένων θα συμμετάσχει, γεγονός που δεν αναμένεται να επηρεάσει το πρόγραμμα λιτότητας που έχει εξαγγείλει.

Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης, Ατότσα, όλα τα τρένα ήταν ακινητοποιημένα και τα δρομολόγια που ήταν προγραμματισμένα μέχρι τις 10:00 (ώρα Ελλάδος) ακυρώθηκαν όλα πλην ενός, παρότι τα δρομολόγια του προαστιακού και του μετρό δεν επηρεάστηκαν σχεδόν καθόλου.

Οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης ανακοίνωσαν ότι το 75% των δρομολογίων του μετρό κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα, ενώ πηγές των συνδικάτων τοποθετούν τον αριθμό αυτό σε 20%.

Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι οι βιομηχανικοί εργάτες και όσο εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας συμμετέχουν στην απεργία από την έναρξή της τα μεσάνυχτα.

Η απεργία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και ισπανών καλλιτεχνών, όπως ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο οποίος θα διακόψει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές περικοπές.

Εκπρόσωπος των συνδικάτων δήλωσε ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των Ισπανών εργαζομένων συμμετέχουν στη σημερινή γενική απεργία.

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει και χιλιάδες τουρίστες. Μόνο το 20% των ευρωπαϊκών πτήσεων και το 40% των διεθνών πτήσεων θα πραγματοποιηθούν σήμερα, όπως προβλέπει η συμφωνία για τον κατώτερο αριθμό παροχής υπηρεσιών που υπογράφηκε ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση.

Οι εφημερίδες στη Μαδρίτη κυκλοφόρησαν σήμερα με περιορισμένο αριθμό σελίδων, ενώ κάποια τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί.

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στις εισόδους εργοστασίων και αγορών σε διαφορετικά σημεία της χώρας και σε τουλάχιστον έξι από αυτές αναφέρθηκαν τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών από συμπλοκές με την αστυνομία.

Περίπου 20 άνθρωποι αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν και κρατούνται για αντίσταση κατά της αρχής.

 
 
SigmaLive/Zougla

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου