Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Τέλος οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών στο Ιράκ

Το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Αμερικανών στο Ιράκ ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό.


Ο Μπάρακ Ομπάμα χαιρέτησε τη λήξη των επιχειρήσεων, λέγοντας πως οι ΗΠΑ πλήρωσαν «τεράστιο τίμημα» για να «ξαναδώσουν τις τύχες του Ιράκ στα χέρια του λαού του».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε το αίσθημα αυτοθυσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή, υπογραμμίζοντας παρόλα αυτά τη μεταστροφή των προτεραιοτήτων της αμερικανικής πολιτικής στην ανοικοδόμηση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα είπε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το λαό και την κυβέρνηση του Ιράκ, αλλά τόνισε πως τώρα που «η επιχείρηση Iraqi Freedom έλαβε τέλος, ο ιρακινός λαός θα έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας».

Την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Robert Gates, μετέβη στο Ιράκ για να παραστεί στην επίσημη τελετή λήξης της επιχείρησης Iraqi Freedom και να παραδώσει τα «κλειδιά» της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας στους ίδιους τους Ιρακινούς.

Με το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγός Raymond Odierno έδωσε τη σκυτάλη στον υποστράτηγο Lloyd Austin που θα ηγηθεί της επιχείρησης New Dawn (Νέα Αυγή), η οποία αφορά στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η τελευταία μάχιμη μονάδα στην περιοχή απεχώρησε πριν από δύο βδομάδες, με τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ να είναι κάτω από 50.000, όπως είχε υποσχεθεί ο Ομπάμα.



Πηγή: BBC

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου