Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Βιασμός νεογέννητου σε ταινία-σοκ... Σε φεστιβάλ στην Αθήνα η πιο φρικτή σκηνή όλων των εποχών

Μία από τις πιο ακραίες σκηνές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου πρόκειται να προβληθεί σε ελληνικές αίθουσες και μάλιστα σε φεστιβάλ το οποίο διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών και έχει ως μέγα υποστηρικτή το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για μία σκηνή με βιασμό βρέφους στην ταινία «A Serbian Film» του Srdjan Spasojevic που έχει προγραμματιστεί να προβληθεί στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

Το φιλμ έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση και η παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργού κ. Παύλου Γερουλάνου, καθώς το φεστιβάλ
 στο οποίο θα προβληθεί η ταινία-φρίκη τελεί υπό την ...υποστήριξη του υπουργείου και παρακολουθείται κάθε χρόνο από περίπου 50.000 κινηματογραφόφιλους!

Πρόκειται για την ιστορία ενός πορνοστάρ του Milos που έχει βγει στη σύνταξη ωστόσο αποφασίζει να γυρίσει στην ενεργό δράση για να στηρίξει τη γυναίκα του και τον γιο του. Αυτό όμως που θα ξεκινήσει σαν μία απλή μέρα στη δουλειά θα καταλήξει σαν μία απόλυτα διεστραμμένη εκδοχή της βιομηχανίας του σεξ όπως τουλάχιστον τη θυμόταν ο Milos. Ο ήρωας θα σοκαριστεί όταν θα δει παιδιά να εμφανίζονται στα πλατό για να χρησιμοποιηθούν στις σκηνές. Και όμως η φρίκη δεν τελειώνει εκεί! Κάποια στιγμή του ζητούν να συναντήσει ένα κορίτσι ντυμένο Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και να βιάσει μπροστά του την υποτιθέμενη μητέρα του. Ο ήρωας βγαίνει εκτός εαυτού και παραιτείται τη στιγμή που οι υπεύθυνοι του ζητούν να παρακολουθήσει την πιο φρικτή σκηνή όλων των εποχών: έναν άντρα να βοηθάει μία γυναίκα να ξεγεννήσει ένα κοριτσάκι. Μόλις το μωρό γεννιέται ο άντρας το βιάζει!!! Το φινάλε της ταινίας είναι επίσης φρικιαστικό καθώς ο πρωταγωνιστής βρίσκεται να βιάζει το ίδιο του το παδί!

Στο Λονδίνο επρόκειτο να προβληθεί στο φεστιβάλ FrightFest ωστόσο το Βρετανικό Συμβούλιο Κινηματογραφικής Δεοντολογίας έκρινε ότι έπρεπε να λογοκοπούν 49 πλάνα που αντιστοιχούσαν σε 4 λεπτά ταινίας. Αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στους υπεύθυνους του φεστιβάλ που δε δέχτηκαν την λογοκρισία και υποστήριξαν ότι ή θα προβάλλουν την πλήρη έκδοση ή η ταινία δεν θα προβληθεί καθόλου.

Ο σκηνοθέτης πάντως διατείνεται ότι προσπάθησε να σοκάρει για να δείξει το δράμα του σερβικού λαού από το ίδιο του το κράτος και πως ουσιαστικά πρόκειται για αλληγορία: «Πρόκειται για μία καταγραφή της δικής μας κακοποίησης από τη σερβική κυβέρνηση. Δείχνει τη μονολιθική δύναμη των ηγετών που σε υπνωτίζουν για να κάνεις πράγματα που δεν θες».

Το βρετανικό συμβούλιο που λογόκρινε την ταινία υποστηρίζει ότι «αντιλαμβάνεται πως οι σκηνές έχουν σκοπό να σοκάρουν, ωστόσο η σεξουαλική βία που απεικονίζεται ξεπερνά τα αποδεκτά όρια!»

Ο διάσημος κριτικός Scott Weinberg που είδε την ταινία αναφέρει στον Guardian: Νομίζω ότι το φιλμ είναι τραγικό, άρρωστο, ενοχλητικό, διεστραμμένο και πανέξυπνο. Το θαύμασα και το μίσησα την ίδια ώρα. Και δεν θα το δω ποτέ ξανά. Ποτέ!».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου