Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Άμεσες συνομιλίες μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη

(Φωτογραφία: Associated Press
)

 
Νέα Υόρκη
Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα το οποίο καλεί σε διάλογο τη Σερβία και το Κόσοβο για την επίλυση της διένεξης στο θέμα της κυριαρχίας.

Το ψήφισμα αυτό, όπως αναφέρει το BBC, ανοίγει το δρόμο για τις άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, οι πρώτες από τότε που το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.

Μάλιστα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παραχώρησε στην ΕΕ τον κορυφαίο ρόλο για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Η συνέλευση των 192 κρατών ανακοίνωσε ότι η απόφαση υιοθετήθηκε χωρίς ψηφοφορία με την οποία γνωστοποιείται και η συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου, που εκδόθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντάνας» του Βελιγραδίου, αποκαλύπτεται ότι η στάση του υπουργείου Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, στο ζήτημα του Κοσόβου φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί τον πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τάντιτς.

Πηγές από την προεδρία της Δημοκρατίας ανέφεραν στη σερβική εφημερίδα ότι ο κ.Τάντιτς κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να τον επισκεφθεί αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Κόσοβο.

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι όλα ανοιχτά. Ακόμα και να ζητηθεί η παραίτηση του επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Στις διαβουλεύσεις μεταξύ της σερβικής ηγεσίας, τις προηγούμενες ημέρες για την τροποποίηση του σχεδίου ψηφίσματος για το Κόσοβο, που κατέθεσε το Βελιγράδι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την υιοθέτηση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ.Γέρεμιτς εκπροσωπούσε τη «σκληρή γραμμή».

Επέμενε ότι, στο τροποποιημένο κείμενο του ψηφίσματος θα πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον μία από τις δύο βασικές αρχές του αρχικού σχεδίου, που ήταν η καταδίκη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας και η έναρξη διαλόγου για το οριστικό καθεστώς.

Στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Σερβία, σε συναίνεση με την ΕΕ και το οποίο υιοθέτησε, την Πέμπτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δεν συμπεριλαμβάνεται καμιά από αυτές τις αρχές.


Πηγή : In.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου