Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΝΤ: στην κουλτούρα του Έλληνα η φοροδιαφυγή!

Τη φοροδιαφυγή κατονομάζει ως υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα για τη μη επιτυχή υλοποίηση του Μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην αναλυτική έκθεσή του για την πορεία του μνημονίου, βάσει της οποίας εκταμιεύθηκε η δεύτερη δόση του «πακέτου» στήριξης προς τη χώρα μας.


Μάλιστα, στην έκθεση του ΔΝΤ η φοροδιαφυγή προσεγγίζεται ως παγιωμένο χαρακτηριστικό της ελληνικής κουλτούρας, διάχυτο στην ελληνική κοινωνία , που εάν δεν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά θα φέρει «επιπρόσθετες αυξήσεις στους φόρους και επίπονες περικοπές δαπανών τα επόμενα χρόνια».


Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ οι παράγοντες που θέτουν υπό αίρεση την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας είναι:

- Οι εγγυήσεις ύψους 1,5 δις. ευρώ για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ,

- Οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες το β’ εξάμηνο.

- Ο αυξημένος πληθωρισμός,

- Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε νοσοκομεία.

- Η υστέρηση εσόδων.

- Η διατήρηση της ύφεσης,

- Η αναθεώρηση του δημοσίου χρέους προς τα πάνω και η διατήρησή του άνω του 100% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2015, λόγω «κρυφών» κονδυλίων και διαφόρων επισφαλειών,

- Το εξωτερικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που αναθεωρήθηκε προς τα πάνω για το 2010, λόγω της σταδιακής μείωσης των εισαγωγών και του χαμηλότερου τζίρου από τον τουρισμό.

- Η χαμηλή αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Το ΔΝΤ επιμένει στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και το συμμάζεμα του ασύδοτου δημοσίου τομέα.

Επίσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για περαιτέρω περικοπές ώστε να διατηρηθεί το «μαξιλάρι» των 4 δις. ευρώ που είχε εξοικονομηθεί κατά το α’ εξάμηνο του 2010.

Η έκθεση του ΔΝΤ ήρθε λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των road shows του οικονομικού επιτελείου σε Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες και Λονδίνο προς αναζήτηση επενδυτών.



Newslink

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου