Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Το Ιράν, η παγκόσμια φτώχεια και οι Άραβες

Οι ιρανοαμερικανικές σχέσεις και η παγκόσμια φτώχεια απασχόλησαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, την ίδια ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων από τη μια και της επικείμενης απεργίας των εργαζομένων στον ΟΣΕ από την άλλη.


Σύμφωνα με «Το Βήμα» ο κ. Παπανδρέου συνάντησε τον Ιρανό πρωθυπουργό Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, παρότι η αντιπροσωπεία του Ιράν βρίσκεται υπό πολιτική απομόνωση, ενώ σήμερα (21/9) θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Εικάζεται ότι ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της χθεσινοβραδινής συζήτησης.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει με αυτό τον τρόπο μια οικογενειακή παράδοση, καθώς και ο πατέρας του Ανδρέας σύναπτε σχέσεις και «τολμούσε» επαφές με «απομονωμένους» ηγέτες (Καντάφι, Αραφάτ κλπ).

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα του ΟΗΕ για τις προσπάθειες καταπολέμησης της φτώχειας, της πείνας και των ασθενειών, στη βάση ενός κειμένου το οποίο υπεγράφη πριν από δέκα χρόνια και υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει μείνει εκτός στόχων.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανίσει μια θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό λέγοντας πως «πετύχαμε τους στόχους μας και συχνά βρισκόμαστε πιο μπροστά… τώρα η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Τόνισε επίσης, «κλείνοντας το μάτι» σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια πως η χώρα θα αξιοποιήσει «είτε με ιδιωτικοποιήσεις είτε με κεφαλαιοποίηση, την ακίνητη δημόσια περιουσία η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 270 δισ. ευρώ και είναι περίπου ισάξια με το δημόσιο χρέος».

Σύμφωνα με «Το Βήμα» ο κ. Παπανδρέου ετοιμάζεται να υπογράψει με τον Καταριανό ομόλογό του κ. Αλ Θάνι συμφωνία για επενδυτικά έργα προϋπολογισμού 5 δις. ευρώ. Πέρα από τα έργα στον Αστακό, για τα οποία υπάρχει καταρχήν συμφωνία, οι Άραβες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

 
Newslink

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου