Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΗΕ: Συνάντηση Παπανδρέου-Αχμαντινετζάντ – Τι είπε με Μπαν Κι Μουν

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Σήμερα Δευτέρα (20/9) ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ενώ στην ατζέντα του βρίσκονται συναντήσεις με ξένους ηγέτες, αλλά και δυνητικούς επενδυτές στην ελληνική οικονομία, επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες.

Την Κυριακή, ο κ. Παπανδρέου
πραγματοποίησε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, το Ιράν και το Παλαιστινιακό.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Τόνισα ξανά τη δική μου πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας, είναι ο άνθρωπος που έχει κάθε βούληση και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά, να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και επανένωση της Κύπρου πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Είπα ότι, η Ελλάδα στηρίζει απολύτως τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ότι οι έξωθεν πιέσεις ή παρεμβάσεις που είναι μη παραγωγικές, δεν βοηθούν πάντα στο να προωθηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δυο κοινοτήτων, κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζει βεβαίως και η τουρκική κυβέρνηση. Και σήμερα νομίζω, με την ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μπορεί κανείς να περιμένει να απαλλαγούν από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Όπως τονίσαμε, εμείς έχουμε επιδείξει τη βούλησή μας για μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση, πάντα μέσα στα πλαίσια των θέσεών μας και των κόκκινων γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες. Η βούλησή μας είναι υπαρκτή και, βεβαίως, αναμένουμε την αναγκαία βούληση από την άλλη πλευρά για να υπάρξει επίλυση».

Στη συνάντηση Παπανδρέου-Μπαν Κι Μουν αντικείμενο συζήτησης έγιναν και οι εξελίξεις στην «ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Παλαιστινιακό, το Ιράν, αλλά και για τις επαφές τις οποίες έχω κάνει εγώ, όπως και ο κ. Δρούτσας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας και πάλι ως παίκτη για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

«Τόνισα ότι για μας, για την Ελλάδα, είναι πια ζωτικής σημασίας η επίλυση του Παλαιστινιακού, διότι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή θα συμβάλει τα μέγιστα, όχι μόνο στο ν’ αποφύγουμε εντάσεις και νέες συγκρούσεις, αλλά και στο να μπορούμε να διασφαλίσουμε ευημερία και προοπτική για τους λαούς της περιοχής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση και με αξιωματούχους εβραϊκών οργανώσεων, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως επιβεβαιώθηκε από τις δύο πλευρές το κλίμα ήταν πολύ θετικό, με τους εκπροσώπους του εβραϊκού λόμπυ να εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν οι προοπτικές για διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στους τομείς του Εμπορίου και του Τουρισμού.

Newslink

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου