Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Σαρωτική νίκη Ερντογάν στο δημοψήφισμα της μεταρρύθμισης

Σε κυρίαρχο του παιγνιδιού αναδεικνύεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτογάν μετά τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος …Γύρω στο 58% των Τούρκων ψηφοφόρων είπαν <ναι > στην αναθεώρηση του Συντάγματος που προτείνεται από την ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση και είχε ως στόχο κυρίως να
περιορίσει τις εξουσίες της δικαστικής και στρατιωτικής ιεραρχίας


Ο Ταγίπ Έρτογαν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος <νίκη της Δημοκρατίας >…

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι "απόψε ηττήθηκε η αντίληψη που τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Ηττήθηκε η αντίληψη που αντιστέκεται στην αλλαγή και σε αυτά που θα επιφέρει η αλλαγή".

Εκτός από την έγκριση της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος, το αποτέλεσμα σημαίνει σημαντική νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ως προς την αντιπολίτευση, ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε γραπτή ανακοίνωσή του κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για χρήση αθέμιτων μέσων κατά την εκστρατεία και ζήτησε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών ,το συντομότερο δυνατό. Οι εκλογές πρόκειται να γίνουν τον Ιούλιο του 2011, αν και ενδέχεται να επισπευσθούν κατά μερικούς μήνες.

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ "αναγνωρίζει τη μεγάλη δυναμικότητα της τουρκικής δημοκρατίας, που αντικατοπτρίστηκε και από τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφσμα" αναφέρεται από το Λευκό Οίκο σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά από την τηλεφωνική επαφή που είχε ο Μπαρακ Ομπάμα με τον Τγίπ Ερτογάν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την έγκριση με δημοψήφισμα στην Τουρκία της συνταγματικής αλλαγής

Παράλληλα προειδοποιεί ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση και την εφαρμογή της στη χώρα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Τούρκων πολιτών, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, για να αυξήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους", δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε.



Sigmalive/ΚΥΠΕ/Ράδιο Πρώτο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου