Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Με απαγχονισμό θα σκοτώσουν τελικά την Σακινέχ

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, το καθεστώς του Ιράν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη δι' απαγχονισµού εκτέλεση της 43χρονης Σακινέχ Αστιάνι, ενώ η ποινή του λιθοβολισµού που επίσης τής έχει επιβληθεί, δεν θα εκτελεσθεί ...για προφανείς λόγους.


Την απόφαση για την Αστιάνι ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Γκολάµ-Χοσεΐν Μοχσενί-Ετζέι σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Τάιµς της Τεχεράνης».

«Σύµφωνα µε την απόφαση του δικαστηρίου έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τον φόνο και αυτή η ποινή έχει προτεραιότητα σε σχέση µε την τιµωρία της για τη µοιχεία», είπε ο εισαγγελέας. Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα, οι δηλώσεις αυτές σηµαίνουν ότι η 43χρονη γυναίκα µε καταγωγή από το Αζερµπαϊτζάν, ο σύζυγος της οποίας δο λοφονήθηκε από τον εξάδελφό της, δεν θα λιθοβοληθεί επειδή... πρώτα θα εκτελεστεί. Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να πολιτικοποιήσουµε το θέµα και οι δικαστές δεν θα επηρεαστούν από την προπαγάνδα των δυτικών ΜΜΕ».

Η Σακινέχ Μοχαµάντι Αστιάνι το 2006 είχε υποβληθεί σε δηµόσια µαστίγωση επειδή διατηρούσε ερωτική σχέση µετά τον θάνατο του συζύγου της. Εκτοτε κρατείται στις φυλακές επειδή της προστέθηκαν οι κατηγορίες της συµµετοχής στη δολοφονία του, αλλά βάσει του ισλαµικού νόµου της σαρίας, της επιβλήθηκε και ποινή λιθοβολισµού διότι είχε ερωτική σχέση µε τον εξάδελφό της. Οι διεθνείς αντιδράσεις και η εκστρατεία για την απελευθέρωσή της που ξεκίνησε ο γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί, στην οποία συµµετείχαν προσωπικότητες από όλο τον κόσµο, είχε ως αποτέλεσµα να καθυστερήσει η εκτέλεση της δικαστικής απόφασης.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν πρόσθεσε ότι οι αρχές της χώρας είναι έτοιµες να ασκήσουν δίωξη στους ηγέτες της αντιπολίτευσης Μαχντί Καρουµπί και Μιρ-Χοσεΐν Μουσαβί.

«Οι ηγέτες της ανταρσίας υπονοµεύουν τα συµφέροντα του κράτους», είπε ο Μοχσενί-Ετζέι. «Θα περάσουν από δίκη εάν δεν µετανοήσουν για τις πράξεις τους και δεν εκφράσουν τη µετάνοιά τους δηµοσίως».

 
 
SigmaLive/NewsIt

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου