Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Απειλεί την ειρηνευτική διαδικασία η λήξη του μορατόριουμ του ισραηλινού εποικισμού

To πρώτο τεστ για την ειρηνευτική διαδικασία έρχεται με το τέλος του παγώματος του ισραηλινού εποικισμού
To πρώτο τεστ για την ειρηνευτική διαδικασία έρχεται με το τέλος του παγώματος του ισραηλινού εποικισμού (Φωτογραφία: Associated Press
)
Ιερουσαλήμ
Δοκιμασία για τις άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αποτελεί η λήξη, τα μεσάνυχτα της Κυριακής, του μορατόριουμ εποικιστικής δραστηριότητας που είχε αποφασίσει το Ισραήλ πριν από δέκα μήνες.

Στη Νέα Υόρκη επικρατεί το Σαββατοκύριακο διπλωματικός αναβρασμός για να ξεπεραστεί το πρώτο εμπόδιο, με απανωτές συζητήσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών. Οι πιθανότητες συμφωνίας είναι «πενήντα-πενήντα», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν το Ισραήλ ξεκινήσει ξανά την εποικιστική του δραστηριότητα, που είχε αποφασίσει να παγώσει πριν από δέκα μήνες, σημείο στο οποίο η παλαιστινιακή πλευρά έχει βρει σύμμαχο την Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξή του όμως στην Al-Hayat που δημοσιεύεται την Κυριακή, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα διακόψουν «αμέσως» τις συνομιλίες σε περίπτωση εμπλοκής, αλλά θα προσφύγουν «στους παλαιστινιακούς θεσμούς, στην επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Mπενιαμίν Νετανιάχου, οι περισσότεροι στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ζητούν τη συνέχιση του εποικισμού, έχει «ρίξει στο τραπέζι» μόνο τον περιορισμό, και όχι νέο πάγωμα, της οικοδομικής δραστηριότητας, στις περιοχές με παλαιστινιακό πληθυσμό.

Επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και επικεφαλής της ισραηλινής ομάδας διαπραγμάτευσης Εχούντ Μπαράκ ανέφερε την Κυριακή στο BBC ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι «πενήντα-πενήντα», δηλώνοντας όμως πολύ πιο αισιόδοξος για την έκβαση των ειρηνευτικών συνομιλιών, εκφράζοντας την «ελπίδα» του να μην αποτελέσει εμπόδιο ο εποικισμός.

Από την άλλη, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού (ανάμεσά τους και πολιτικοί του Likud του Μπ.Νετανιάχου) σχεδιάζουν να «γιορτάσουν» τη λήξη του μορατόριουμ τα μεσάνυχτα θέτοντας, σε μία συμβολική κίνηση, τον ακρογωνιαίο λίθο νέας κατοικίας στον απομακρυσμένο εβραϊκό οικισμό Ρεβανά στη Δυτική Όχθη, όπως αναφέρει το Reuters.

Επίμονο «αγκάθι» ο εποικισμός
Ξεπερνούν τους 430.000 οι Ισραηλινοί που ζουν στους παραπάνω από 100 οικισμούς που το Ισραήλ έχει χτίσει στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, σε περιοχές με παλαιστινιακό πληθυσμό που προσαρτήθηκαν μετά τον πόλεμο του 1967.

Οι οικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία -κάτι που αμφισβητεί το Ισραήλ- ενώ ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει επανειλημμένα τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του εποικισμού καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους ενώ οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι οι μεγάλοι οικισμοί θα παραμείνουν, αναπόφευκτα, μέρος του Ισραήλ και εμφανίζονται πρόθυμοι να παραχωρήσουν εδαφικά ανταλλάγματα για τις παλαιστινιακές περιοχές.

Πιθανή κατάρρευση των συνομιλιών δεν αναμένεται να οδηγήσει σε γενικευμένο «ξεσηκωμό» των Παλαιστινίων (όπως η Δεύτερη Ιντιφάντα μετά το αποτυχημένο Καμπ Ντέιβιντ το 2000), αλλά ο ισραηλινός στρατός περιμένει σε τέτοια περίπτωση ένταση της βίας μετά από τους σχετικά ήσυχους τελευταίους μήνες.


Πηγή In.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου