Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Εκτέλεση νοητικά καθυστερημένης γυναίκας στις ΗΠΑ

Η Πολιτεία της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών πρόκειται να αποδώσει την πρώτη θανατική ποινή σε γυναίκα μετά από περίπου έναν αιώνα.


H θανατοποινίτισσα ακούει στο όνομα Τερέζα Λιούις, μια γυναίκα που σύμφωνα με τους γιατρούς αντιμετωπίζει σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες. Η εκτέλεση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, με θανατηφόρο ένεση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 41χρονη Λιούις
προσέλαβε δύο άνδρες για να δολοφονήσουν τον σύζυγο και το θετό γιό της το 2002.

Οι δολοφόνοι πυροβόλησαν τα θύματα ενώ κοιμούνταν στο τροχόσπιτο που διέμεναν.

Η Λιούις τους έπεισε, σύμφωνα με τον κατήγορο, χρησιμοποιώντας το σεξ, αλλά και υποσχόμενη μέρος της ασφάλειας ζωής που θα δικαιούταν. Οι δύο άνδρες έχουν καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά.

Η Λιούις υποβλήθηκε σε τεστ IQ με το αποτέλεσμά της (72) να είναι μόλις δύο μονάδες πάνω από τα όρια της νοητικής καθυστέρησης.

Η τελευταία ελπίδα της 41χρονης για να αποφύγει τη θανατική ποινή είναι η ακρόαση στο ανώτατο δικαστήριο. Οι δικηγόροι της πρόκειται να ισχυριστούν ότι εξαιτίας του χαμηλού της ΙQ η εκτέλεσή της είναι αντισυνταγματική.

Η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στην Πολιτεία της Βιρτζίνια ήταν η 17χρονη Βιρτζίνια Κρίστιαν το 1912. Δολοφόνησε τον εργοδότη της, μετά την κατηγορία που της απέδωσαν για κλοπή ενός χρυσού μενταγιόν.



Πηγή: Guardian

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου