Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ισλανδία: στο σκαμνί η κυβέρνηση που οδήγησε στη χρεωκοπία

Ο συντρηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε και τρία μέλη του υπουργικού του συμβουλίου που κατηγορούνται για αμέλειες στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, απεφάνθη το Σάββατο αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.


Η επιτροπή επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της "εκθεσης Αλήθεια" που δημοσιοποιήθηκε τον Απρτίλιο και υπογραμμίζει την εξαιρετικά μεγάλη αμέλεια των βασικών πολιτικών ηγετών της χώρας καθώς και τραπεζιτών της εποχής της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας, που οδήγησαν τη νήσο σε μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.


Στην 274 σελίδων έκθεσή της, η κοινοβυλευτική επιτροπή εκτιμά ότι εκτός του πρώην πρωθυπουργού στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα πρέπει να οδηγηθούν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Αρνι Μάτιενσεν, Εμπορίου Μπιοργκβιν Σίγκουρντσον και Εξωτερικών Σόλρουν Γισλαντότιρ.

Η επιτροπή αποφαίνεται ότι οι ανωτέρω επέδειξαν αμέλεια και ζητά "να δικαστούν και να τιμωρηθούν καταλλήλως από το Ανώτατο Δικαστήριο" .

Τη Δευτέρα το κοινοβούλιο θα μελετήσει την έκθεση και θα διορίσει έναν ειαγγελέα καθώς και δικαστές που θα αποτελέσουν το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1905.

"Πρόκειται για μια σοβαρότατη κατηγορία κατά του πολιτικού μας συστήματος, των πολιτικών ανδρών, του κοινοβουλίου, του Χρηματιστηρίου και άλλων, πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε" ανέφερε η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρντατότιρ, που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Sigmalive/NewsIt

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου