Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Aρχισαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Με ομιλία του Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν άρχισαν χθες το απόγευμα στη Νέα Υόρκη οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.



Ο κ. Μπαν επισήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθηνε έκκληση για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας ο οποίος θα προσφωνήσει αύριο το απόγευμα τη Γενική Συνέλευση.



Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας τόνισε
ότι οι μεγάλοι στόχοι της υφηλίου είναι δυνατό να επιτευχθούν, όμως αυτό μπορεί μόνο να γίνει όταν η διεθνής κοινότητα ενώσει τις δυνάμεις μέσω των Ηνωμένων Εθνών για να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους.



Παράλληλα, ο κ. Μπαν κάλεσε τα 192 κράτη μέλη να λάβουν θέση αρχών και ταυτόχρονα πραγματιστική, εναντίον των δυνάμεων που μας χωρίζουν.



Η ομιλία του κάλυψε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, από τις περιφερειακές κρίσεις, τη μη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής και την τρομοκρατία, μέχρι τους στόχους της Χιλιετίας, τη χρηματοπιστωτική κρίση και την κλιματική αλλαγή.



Η ομιλία δεν περιείχε αναφορές στο Κυπριακό, ωστόσο η έκθεσή του για την πορεία του οργανισμού, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, αναφέρει στους στόχους «τη διευκόλυνση των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων στην κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».



Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε πως «ο κόσμος ακόμη προσβλέπει στα Ηνωμένα Εθνη και πολιτική και ηθική ηγεσία», ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, είτε αφορούν σε μακροχρόνια προβλήματα, είτε θεομηνίες.



Στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής, προτρέποντας τους διεθνείς ηγέτες να διασφαλίσουν ότι αυτή η φορά θα είναι διαφορετική από προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες.



Ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αμερική, με την οικονομία της που μόλις τώρα εξέρχεται από την κρίση, αλλά και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και πώς επηρεάζουν την ανθρωπότητα. Ανέπτυξε το τι πρέπει να γίνει και στα δύο μέτωπα, από τη διεθνή συνεργασία για την οικονομική σταθερότητα, την αποχώρηση από το Ιράκ και την εστίαση της προσοχής ξανά στο Αφγανιστάν. Τόνισε πως παρότι έχουν γίνει πολλά, απομένει ακόμη πολύ έργο να γίνει.



Αναφορές έκανε και στη συνεχιζόμενη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να λογοδοτήσει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και ολοκλήρωσε με αναφορές στα ανθρώπινα δικαιώματα, με μία δυναμική απόρριψη της τυραννίας και μία πρόσκληση σε όλους να ενώσουν τις προσπάθειες για μια παγκόσμια ανάπτυξη.



Στους ηγέτες που θα λάβουν αργότερα σήμερα το λόγο συμπεριλαμβάνεται κι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

SigmaLive

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου