Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΚΕ: «ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»


Ως «νέα επίθεση του κεφαλαίου» χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας για τις αλλαγές στην Ανώτατη εκπαίδευση.
"Οι ομιλίες του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας, όπως ήταν αναμενόμενο, κινήθηκαν στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής της επίθεσης του κεφαλαίου σε κάθε λαϊκό δικαίωμα. Η κυβέρνηση ανάγγειλε το «νέο Πανεπιστήμιο», τη νέα δηλαδή επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ως συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών στο σχολείο" υπογραμμίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Επίσης το ΚΚΕ κάνει λόγο για είσοδο των επιχειρήσεων στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης κάτι που όπως επισημαίνει θα μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και επιρρίπτει ευθύνες στις πρυτανικές αρχές και στις ομοσπονδίες των καθηγητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» των Πανεπιστημίων, οι «χορηγοί» ακαδημαϊκών εδρών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ξεδιάντροπη είσοδος των επιχειρήσεων στη διοίκηση, στη δομή και στο περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η «αξιολόγηση και η λογοδοσία» που προωθεί η κυβέρνηση είναι η αξιολόγηση με βάση τα στάνταρς των επιχειρήσεων και η λογοδοσία σε αυτές. Οι επιχειρήσεις θα καθορίζουν τα οικονομικά των ιδρυμάτων, ακόμη και τους όρους εργασίας του προσωπικού. Η «διεθνοποίηση» σημαίνει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου-επιχείρηση, που θα προσελκύει πελάτες, θα εξάγει εκπαιδευτικά προϊόντα, θα ιδρύει παραμάγαζα στο εξωτερικό. Οι συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα Τμημάτων είναι βάση για να δημιουργηθούν ιδρύματα συγκεντρωμένα και ευέλικτα στη σύναψη εταιρικών σχέσεων με τις επιχειρήσεις. Σύμμαχοι σε τούτη την αντιδραστική επέλαση είναι οι πρυτανικές αρχές και οι ανώτατες ομοσπονδίες των καθηγητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

"Καμία συναίνεση" τονίζεται στην ανακοίνωση αιτιολογώντας ότι: "Oι αποδέκτες αυτής της επίθεσης είναι η φτωχή λαϊκή οικογένεια, τα παιδιά τους, που αν σήμερα αναγκάζονται να παρατείνουν τις σπουδές τους, αύριο -με το ολοκληρωτικό πέρασμα των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις- θα αναγκάζονται να εγκαταλείπουν ή να αγοράζουν πακέτα φτηνών γνώσεων".



ΠΡΕΖΑ TV


26-9-2010

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου