Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους Κινέζους να τρώνε με πιρούνια

30.000 δένδρα τον χρόνο κόβουν στην Κίνα για τα ξυλάκια μιας χρήσης. Ο πληθυσμός της Κίνας αγγίζει το 1.337.722.000, περίπου το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού.


Εδώ και πολλούς αιώνες έμαθαν να τρώνε με τα ξυλάκια μιας χρήσης. Τώρα θα πρέπει να προσαρμουστούν στα δεδομένα των δυτικών, αφου η κυβέρνηση του Πεκίνου προσπαθεί να φέρει “επανάσταση” καταργώντας τα γνωστα σε όλους μας chopsticks.

Το 2010 οι Κινέζοι θα καταναλώσουν
50 δισεκατομμύρια ζεύγη από ξυλάκια καταστρέφοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις.

Κάθε 24ώρες χάνονται 10 στρέμματα δάσους, ενώ μέσα σε έναν χρόνο εξαφανίζεται δασική έκταση σχεδόν ίση µε το ένα δέκατο της δασικής έκτασης της Γαλλίας. Για να πηγαίνει το φαγητό από το πιάτο στο στόµα χωρίς να προδοθεί η παράδοση, κόβονται το ίδιο διάστηµα 30.000 δέντρα, κυρίως λεύκες, σηµύδες και µπαµπού.

Η κυβέρνηση της Κίνας επιχειρεί να θέσει ένα πλαφόν στην παραγωγή. Τα εργοστάσια δεν θα µπορούν να παράγουν πέρα από έναν προκαθορισµένο αριθµό και σε όσα δεν σεβαστούν το όριο θα µπαίνει λουκέτο.

Πάντως το νέο μέτρο πέραν της συναισθηματικής πίεσης που ασκεί στον μέσο Κινέζο,μ προκαλέί και τεράστιο οικονομικό ζήτημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Κίνα 300 εργοστάσια που παράγουν ξυλάκια και απασχολούν περισσότερους από 100.000 εργάτρες.

Τα ξυλάκια µιας χρήσης κοστίζουν ένα σεντς το ζεύγος ενώ τα ανακυκλώσιμα μαχαιροπίρουνα κοστίζουν από 30 έως 70 σεντς.

Πρόκειται για ένα βάρος που δεν θέλουν να αναλάβουν ούτε οι εστιάτορες αλλά ούτε και οι πελάτες.



SigmaLive/NewsIt

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου