Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Σε άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ αναφέρθηκε ο Γκιούλ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Αποφεύγοντας τους υψηλούς τόνους, αλλά εμμένοντας στις τουρκικές πάγιες θέσεις για χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του έτους και για άρση της ούτω καλούμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, κατά τη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.



«Στο Κυπριακό η από μακρού δέσμευσή μας και πλήρης υποστήριξη για δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού παραμένει αμετάβλητη», είπε ο κ. Γκιουλ, τονίζοντας ότι η χώρα του συμμερίζεται το όραμα του Γενικού Γραμματέα ότι η διευθέτηση μπορεί να είναι εφικτή να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι ατέρμονη».

Ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε ότι «το θετικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις αυτές θα μεταμορφώσει ταχέως την Ανατολική Μεσόγειο σε πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας μέσα στην Ε.Ε»

Ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα απέδειξε ότι είναι υπέρ της διευθέτησης, όπως ξεκάθαρα δείχνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004, «όμως υποφέρει άδικα εξαιτίας της απουσίας διευθέτησης».

«Θα ήθελα να επαναλάβω την έκκληση που έγινε από το Γενικό Γραμματέα προς τη διεθνή κοινότητα, να αναλάβει τα αναγκαία βήματα για την εξάλειψη της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, επιτρέποντάς τους να ενσωματωθούν με τον κόσμο», πρόσθεσε.

Αναφορά έκανε και στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας τη βούληση της χώρας του να εξαλείψει τις διαφορές με την Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, χαρακτήρισε μάλιστα το 2010 αξιοσημείωτη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Πιστεύουμε ότι ο μηχανισμός του ‘Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας’ που δημιουργήσαμε αυτή τη χρονιά με την Ελλάδα έστρωσε το δρόμο για μια δομημένη και θεσμική φάση των σχέσεών μας, οδηγώντας μας έτσι σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη «να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, σεβόμενη τα αμοιβαία δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα και των δύο χωρών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Το Αιγαίο, υπογράμμισε, «θα πρέπει να είναι μία θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ο κ. Γκιουλ αναφέρθηκε στη διετή παρουσία της χώρας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι στα χρόνια αυτά η χώρα του «εργάστηκε σκληρά, με ειλικρίνεια, αντικειμενικά και αποτελεσματικά για να συνεισφέρει στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τάχθηκε υπέρ μιας μόνιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή δηλώνοντας ότι η μόνιμη ειρήνη ''θα είναι το κλειδί για ένα σταθερό μέλλον στον κόσμο''.

Ο κ. Γκιουλ χαιρέτισε τις προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα να ενθαρρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επαναρχίσουν τις άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει πρόοδος προς μια μόνιμη ειρήνη, εκτός και εάν τεθεί τέλος στην ανθρωπιστική τραγωδία που συντελείται στη Γάζα.

Ο κ. Γκιουλ έκανε αναφορά και στην πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στο στολίσκο της Ελευθερίας, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, επίθεση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν από ισραηλινά πυρά εννέα Τούρκοι ακτιβιστές.

Με βάση τους διεθνείς κανόνες, οι προσδοκίες της Τουρκίας είναι μια επίσημη απολογία, καθώς και αποζημιώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματισμένων πολιτών ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.



Sigmalive/KYΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου