Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Κόλπος Μεξικού: σφραγίστηκε οριστικά η πετρελαιοπηγή της BP

Η ΒΡ με μια τελευταία ένεση τσιμέντου κατάφερε να σφραγίσει οριστικά το υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου, που προκάλεσε την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Το Βήμα».


Η αμερικανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες 19 Σεπτεμβρίου ότι
οι δοκιμές της ΒΡ στο τσιμεντένιο σφράγισμα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Ο ναύαρχος Θαντ Αλεν, επικεφαλής της ομοσπονδιακής ομάδας που παρακολουθούσε την καταστροφή, δήλωσε ότι «Αν και πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα ρυθμιστικά μέτρα, μπορούμε τώρα να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι η πετρελαιοπηγή «Μακόντο» δεν απειλεί πλέον τον Κόλπο».

Από τις 15 Ιουλίου έχει σταματήσει η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, μετά την τοποθέτηση ενός νέου καλύμματος στην κεφαλή της γεώτρησης.

Όμως οι γεωλόγοι της ΒΡ και της κυβέρνησης ανησυχούσαν ότι το πετρέλαιο θα ασκούσε πίεση στα υπερκείμενα στρώματα εδάφους και θα έβρισκε άλλη διέξοδο.

Η οριστική λύση δόθηκε από τη γεώτρηση εκτόνωσης, η οποία συνάντησε το φρεάτιο της παλιάς γεώτρησης σχεδόν 4 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού.

Η ΒΡ την Παρασκευή διοχέτευσε στη νέα γεώτρηση 74 τόνους τσιμέντου που έκλεισαν για πάντα το παλιό φρεάτιο.

Οι δοκιμές στο τσιμεντένιο σφράγισμα, το οποίο διαπιστώθηκε ότι αντέχει βάρος τουλάχιστον 680 κιλών και πιέσεις τουλάχιστον 80 κιλών ανά τετραγωνικό εκατοστό, ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής.

Να υπενθυμίσουμε ότι περίπου 4,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, διέρρευσαν στον Κόλπο του Μεξικού από τις 21 Απριλίου.



Πηγή: econews

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου