Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Το Facebook κατηγορείται για «βρώμικη ενέργεια»


Έντονες πιέσεις από τους χρήστες της δέχεται το τελευταίο διάστημα η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» προκειμένου να κάνει στροφή στις ΑΠΕ.


Ειδικότερα, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, που έχει ξεκινήσει εκστρατεία σχετικά με το θέμα, επισημαίνει ότι περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόθεση του Facebook να
τροφοδοτήσει το νέο, γιγάντιο κέντρο δεδομένων του με ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από καύση άνθρακα.

Το Facebook δεν έχει ανακοινώσει επίσημα πόση ενέργεια καταναλώνει για την ανάρτηση videos, την αποθήκευση πληροφοριών και τη δικτύωση των 500 εκατ. χρηστών του, ωστόσο η βιομηχανία εκτιμά ότι όλα τα κέντρα δεδομένων και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών που διαθέτει παγκοσμίως θα καταναλώνουν 1.963 δισ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι το Facebook θα καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Βραζιλία μαζί.

Το Facebook ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει στο Όρεγκον το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στον κόσμο. Αν και το γιγάντιο κέντρο δεδομένων θα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, για να λειτουργήσει θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει μια αναπτυσσόμενη χώρα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Facebook θα τροφοδοτείται από την Pacific Power, η οποία χρησιμοποιεί «βρώμικο» άνθρακα για το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που παράγει. Αντίθετα, το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ περιορίζεται στο 12%.

«Είναι αλήθεια ότι η Pacific Power έχει ένα ενεργειακό μείγμα που βασίζεται περισσότερο στον άνθρακα, ωστόσο η ενεργειακή επάρκεια που μπορούμε να πετύχουμε χάρη στο κλίμα της περιοχής και η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας που προκύπτει, ελαχιστοποιούν το ενεργειακό μας αποτύπωμα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Facebook.

H Greenpeace έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία για τo θέμα και σε επιστολή της προς τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, επισημαίνει ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το ενεργειακό αποτύπωμα της εταιρείας του την ώρα που εντείνονται οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.



Πηγή econews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου