Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Πρώτο κόμμα η απογοήτευση

Ανησυχητικά για το πολιτικό σύστημα είναι τα στοιχεία που καταγράφουν νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο. Απαισιοδοξία για το μέλλον και αποδοκιμασία για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυξάνονται ραγδαία οι πολέμιοι του μνημονίου. Τα ντέρμπι των αυτοδιοικητικών και η έκπληξη Δημαρά στην Περιφέρεια Αττικής


Την απογοήτευση από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, αλλά και την απαισιοδοξία των πολιτών για το μέλλον της χώρας και ιδιαίτερα της οικονομίας, καταγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο.


Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της KAΠΑ Researcch για την εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", πάνω το 51,5% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης και μόλις το 26,7% δηλώνουν λίγο ικανοποιημένοι.

Επίσης το 45,2% στέκεται αρνητικά και απέναντι στους χειρισμούς του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας, είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός όσων πιστεύουν ότι μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και την υπογραφή του μνημονίου.

Το ίδιο αρνητικοί εμφανίζονται και για τους χειρισμούς του κ. Γ. Παπανδρέου , δηλώνοντας καθόλου ικανοποιημένοι σε ποσοστό 45,2% (σε σχέση με 37% τον περασμένο Απρίλιο) και αρκετά ικανοποιημένοι σε ποσοστό 18,2% (σε σχέση με 22% τον περασμένο Απρίλιο).

Σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Απρίλιο, 41,9% των πολιτών δήλωνε ότι μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο. Το ποσοστό αυτό έφτασε τον Οκτώβριο το εντυπωσιακό 65,6%.

Πάντως, τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ, δεν τις καρπώνεται η Νέα Δημοκρατία, καθώς σε ερώτηση για το αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα με κυβέρνηση ΝΔ, το 44,9% δηλώνει χειρότερα, το 36,5% το ίδιο και το 14,3% καλύτερα, την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται και ως το ποιον εμπιστεύονται γενικά οι πολίτες με 41% έναντι 23,4% του Αντώνη Σαμαρά.

Την απαισιοδοξία των πολιτών διαπιστώνει και το Βαρόμετρο Οκτωβρίου για τον ΣΚΑΪ και την "Καθημερινή της Κυριακής".

Η τάση απολιτικοποίησης αυξάνεται με το 1/3 να δηλώνει ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα απέχει ή θα ψηφίσει λευκό ή άκυρο.

Το 58% των συμμετεχόντων, εκτιμούν πώς η Ελλάδα είναι πλέον πιο αδύναμη στη διεθνή σκηνή, το 26% ότι η κατάσταση είναι ίδια και το 14% ότι είναι καλύτερη.

Οι πολίτες αποδοκιμάζουν και τα δύο κόμματα εξουσίας και μάλιστα με πολύ μεγάλο ποσοστό. Το 78% των πολιτών δηλώνουν απογοητευμένοι από την κυβέρνηση και το 89% από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό (70%) όσων θεωρούν ότι τον τελευταίο χρόνο η οικονομική του κατάσταση χειροτέρεψε, την ώρα που μόλις 2% δηλώνουν ότι βελτιώθηκαν τα οικονομικά τους.

Ως προς την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 42,5%, ακολουθεί η ΝΔ με 28%, το ΚΚΕ με 11%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,5%, οι Οικολόγοι με 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 1,5%.

Ανατροπή με Δημαρά

Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με την έρευνα της KAΠΑ Research, στην Περιφέρεια Αττικής ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σγουρός διατηρεί μικρό προβάδισμα με 20,1% έναντι του Γιάννη Δημαρά, ο οποίος έχει περάσει στη δεύτερη θέση με 17,9%.

Στην τρίτη θέση ο Βασίλης Κικίλιας με 12,1% και ακολουθούν ο Αδωνις Γεωργιάδης με 9%, ο Αθ. Παφίλης του ΚΚΕ με 8,1%, ο Αλ. Μητρόπουλος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με 7,9%, ο Γρ. Ψαριανός, που υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Αριστερά, με 3,5%, και ο Αλ. Αλαβάνος με 3,1%.

Για τον δεύτερο γύρο, όταν καλούνται οι ψηφοφόροι να επιλέξουν μεταξύ Σγουρού και Κικίλια, δίνουν στον πρώτο 42,2% και στον δεύτερο 21,7%.

Όταν καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του Σγουρού και Δημαρά, ο κ. Σγουρός χάνει τη μάχη συγκεντρώνοντας μόλις 28,9% έναντι 45,2% του Γιάννη Δημαρά και με τους αναποφάσιστους στο 16,8%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Π. Ψωμιάδης είναι το μεγάλο φαβορί με 35,9% έναντι του Μάρκου Μπόλαρη ο οποίος συγκεντρώνει 26,6%.

Ο κ. Ψωμιάδης εμφανίζεται να κερδίζει και τον δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας 41,2% έναντι 37,3% του κ. Μπόλαρη.

Προβάδισμα διατηρεί ο Ν.Κακλαμάνης στον Δήμο της Αθήνας έναντι του Γ.Καμίνη, ο Γιάννης Μίχας στον Δήμο Πειραιά με τους Μαντούβαλο και Μιχαλολιάκο να δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση, ενώ μεγάλο ντέρμπι αναμένεται και στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του Κ. Γκουλέκα και του Γ. Μπουτάρη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου