Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Συσφίγγονται οι σχέσεις με το Ισραήλ

ΚΑΝΕ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ...

Στην εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ προσβλέπει η κυβέρνηση και το είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης. Ο υπουργός βρισκόταν σήμερα στο Ισραήλ για 48ωρη επίσημη επίσκεψη μαζί με το Δ. Δόλλη, υφυπουργό Εξωτερικών.




Ολοκληρώθηκε αργά απόψε το βράδυ η 48ωρη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Ισραήλ ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.


Οι συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη της Ισραηλινής κυβέρνησης όπως ο υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας Μπεν Ελιέγερ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας Αμος Γκιλάντ, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ούζι Αράντ, εστιάστηκαν στους τομείς συνεργασίας για τη συγκεκριμενοποίηση αυτών των συμφωνιών, αλλά και στον ορισμό των μελών μιας αντίστοιχης διϋπουργικής επιτροπής, όπως αυτής που δημιουργήθηκε και από ελληνικής πλευράς και συντονίζει ο Χ. Παμπούκης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των παραπάνω επαφών ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου εξέπληξε τους Έλληνες αξιωματούχους διακόπτοντας για δέκα λεπτά το υπουργικό συμβούλιο για να συναντηθεί μαζί τους.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι έχει αποφασισθεί η εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ όπως αυτό γίνεται και με άλλα κράτη.

Ο Χ. Παμπούκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται κυρίως για τη μεταφορά γνώσεων καθώς το Ισραήλ είπε έχει κάνει τρομερά βήματα στην τεχνογνωσία και την τεχνολογία.

Και συμπλήρωσε:

"Ειδικότερα έχουν εξαιρετική τεχνολογία στα θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων. Το νερό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για εμάς και το πως μπορούμε εμείς να περιορίσουμε τη χρήση και τις απώλειες κυρίως στα αστικά κέντρα. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της συνεργασίας στα θέματα της ενέργειας όπου και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί έχουν κάνει τεράστια βήματα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και όχι μόνο. Έχουμε τους τομείς του Πολιτισμού και του Τουρισμού και είναι πολύ σημαντικό να κατορθώσει κάποιος και κυρίως οι λαοί να έχουν μια συνεργασία σε βάθος χρόνου στους τομείς αυτούς. Μιλήσαμε πάρα πολύ για θέματα επενδύσεων, αμοιβαίων επενδύσεων, συμμετοχής στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το οποίο εφαρμόζουμε εμείς καθώς και αλληλοβοήθειας σε οικονομικά θέματα. Είναι επίσης προφανές ότι σε αυτό το πολύ μεγάλο πακέτο εμπεριέχονται και θέματα αμυντικής συνεργασίας".

Τέλος λίγο πριν την ολοκλήρωση του ταξιδιού στην περιοχή οι Έλληνες αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων όπου συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη Θεόφιλο τον Γ'. Ο προκαθήμενος της Σιωνίτιδας Εκκλησίας τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, τα δεδομένα και τη νέα πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων.

 
 
news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου