Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ιρλανδία: Χρέος ώρα μηδέν

Ένα ακόμα χτύπημα δέχθηκε η ιρλανδική οικονομία, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Μoody's προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Στα ύψη το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Κλυδωνισμοί στο ευρώ

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας , εξαιτίας της ενίσχυσης της ανησυχίας για την οικονομική συγκυρία και για την εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας έπειτα από την ανακοίνωση συμπληρωματικού σχεδίου αναχρηματοδότησης των τραπεζών.



Η Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται στην κατηγορία Aa2, ετέθη υπό εξέτασιν με την προοπτική ενδεχόμενης υποβάθμισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η οποία πρέπει να γίνει σε διάστημα τριών μηνών, ο οίκος αξιολόγησης θα αποφασίσει εάν θα υποβαθμίσει ή όχι την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Η Moody's προειδοποιεί ότι, εάν προχωρήσει τελικά στην υποβάθμιση, η κίνηση αυτή θα περιορισθεί σε μία βαθμίδα. Ωστόσο δεν αποκλείεται και σοβαρότερη υποβάθμιση, εάν η ενδελεχής ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της Ιρλανδίας δείξει ότι "μια σταθεροποίηση του λόγου χρέος/ΑΕΠ στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια δεν εμφανίζεται εφικτή".

Η Moody's εξηγεί την απόφασή της με την "αύξηση της αβεβαιότητας για την ικανότητα της Ιρλανδίας να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα της κυβέρνησης έπειτα από τα συμπληρωματικά μέτρα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ανακοινώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου, την αοριστία σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της εσωτερικής ζήτησης... και τη νέα αύξηση του κόστους αναχρηματοδότησης" της χώρας.

Η Ιρλανδία βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία "Aaa" μέχρι τον Ιούλιο 2009, οπότε υποβαθμίσθηκε για πρώτη φορά, ενώ τον περασμένο Ιούλιο υποβαθμίστηκε εκ νέου.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, οι ιρλανδικές αρχές αναθεώρησαν το αναγκαίο για τη διάσωση της Anglo Irish Bank ποσόν, ανεβάζοντάς το κατ΄αρχάς στα 29,3 δισεκατομμύρια δολάρια και μέχρι τα 34,3 δισεκατομμύρια ευρώ, στη χειρότερη των υποθέσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μπράιαν Λένιχαν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα φθάσει κατά το 2010 στο 32% του ΑΕΠ, εξαιτίας της χρηματοδότησης της διάσωσης της Anglo Irish Bank, της Allied Irish Banks και της κατασκευαστικής εταιρείας Irish Nationwide, αλλά θα διατηρηθεί ο στόχος της μείωσής του κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου