Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Μπλόγκερ στη φυλακή

Στις γυναικείες φυλακές της Ντούμα κοντά στη Δαμασκό βρίσκεται μια 19χρονη μπλόγκερ στη Συρία. Οι αρχές την κατηγορούν για κατασκοπεία, καθώς θεωρείται ότι πληροφορίες που μετέδωσε χρησιμοποιήθηκαν για επίθεση εναντίον αξιωματικού


Για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ κατηγορούν οι συριακές αρχές μια 19χρονη μπλόγκερ, η οποία κρατείται στις φυλακές εδώ και εννέα μήνες, όπως ανέφερε η εφημερίδα al-Watan.


Η Ταλ αλ-Μαλούχι, που είναι προφυλακισμένη στις γυναικείες φυλακές της Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, "κατασκόπευε για λογαριασμό της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο", γράφει η εφημερίδα που επικαλείται "καλά πληροφορημένες" πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι πληροφορίες που συνέλεξε η νεαρή χρησιμοποιήθηκαν "σε μια απόπειρα επίθεσης εναντίον ενός αξιωματικού των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας στο Κάιρο, στις 17 Νοεμβρίου" του 2009. Ο αξιωματικός αυτός τραυματίστηκε και σήμερα είναι ανάπηρος.

"Μια γυναίκα από την αμερικανική πρεσβεία του Καΐρου ζήτησε από την Ταλ να κατασκοπεύει την πρεσβεία της Συρίας στο Κάιρο και να γνωριστεί με τους αξιωματικούς ασφαλείας", προσθέτει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι "η νεαρή αμείφθηκε για τις υπηρεσίες που πρόσφερε".

"Η Ταλ αλ-Μαλούχι παραδέχτηκε ότι κατασκόπευε και συνελήφθη Θα οδηγηθεί προσεχώς ενώπιον δικαστηρίου", καταλήγει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), η 19χρονη συνελήφθη στις 27 Δεκεμβρίου 2009 από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας που κατέσχεσαν τον υπολογιστή της, διάφορα CD και βιβλία από το σπίτι της. Το μπλογκ της περιέχει ποιήματα και σχόλια για την κοινωνία που αφορούν κυρίως τη μοίρα των Παλαιστίνιων ενώ δεν γίνεται αναφορά στην πολιτική κατάσταση στη Συρία.

Ο Αμπντελ Καρίμ Ριχάουι, ο επικεφαλής του Συριακού Συνδέσμου Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι οι δικηγόροι της αλ-Μαλούχι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να δουν το φάκελό της. Για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή της η οικογένειά της έλαβε άδεια για να την επισκεφθεί την Πέμπτη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου