Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ : Βλέπουν συμφωνία στο Αιγαίο

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει λύση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και συμφωνία για το Αιγαίο. Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ζαμάν", η οποία επικαλείται διπλωματικούς κύκλους. Πεταλωτής: "Δεν υπάρχει καμία μυστική διαπραγμάτευση"


Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει αποτέλεσμα στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα “Ζαμάν”, επικαλούμενη "διπλωματικές πηγές".



Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι "τους τελευταίους μήνες σημειώνεται πρόοδος στις διερευνητικές επαφές, όπου εξετάζονται θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα".

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος για αξιοσημείωτη μείωση των αναφορών των ελληνικών ΜΜΕ καθώς και των παραπόνων των Ελλήνων πολιτικών σχετικά με το Αιγαίο.

"Παρ' ότι η Αθήνα", συνεχίζει το δημοσίευμα, "χρησιμοποιεί συγκρατημένη γλώσσα, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα σημειωθεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα. Η δήλωση του Ερντογάν ότι ενοχλείται από τις πτήσεις πάνω από τα νησιά, βρήκε θετική ανταπόκριση στην Αθήνα. Η συμφωνία που θα επέλθει με την επίλυση του προβλήματος του Αιγαίου, μπορεί να επιφέρει την αξιοποίηση του πλούτου του Αιγαίου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μιας θάλασσας όπου η Τουρκία και η Ελλάδα επιθυμούν να δουν ως περιοχή ειρήνης και φιλίας".

Υπενθυμίζεται πως σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο Τούρκος ηγέτης Ερντογάν ο οποίος είχε προτείνει να υπάρξει παράλληλος δίαυλος διαλόγου ώστε να μειωθεί η ένταση και ο κίνδυνος ατυχημάτων στο Αιγαίο, πρόταση η οποία έγινε δεκτή.

Διάψευση για μυστικές διαπραγματεύσεις

"Δεν υπάρχει καμία μυστική διαπραγμάτευση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα φέρονται ότι έγιναν με μυστικές διαπραγματεύσεις και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι πάντοτε ξεκάθαρες",τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής,ερωτηθείς εάν ευσταθούν δημοσιεύματα περί μυστικής διπλωματίας Αθήνας-Άγκυρας.

Επιπλέον, παρέπεμψε στις σημερινές εκτενείς αναφορές του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρα και τη "χαρακτηριστική" δήλωση του υπουργού Εξωτετρικών Δ.Δρούτσα ότι «όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν δεχόμαστε ούτε γρατζουνιά».

"Η κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και σαφέστατη εδώ και χρόνια",τονισε.



news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου