Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Θα αφαιρείται το δίπλωμα

Πρόστιμα από 1.500 έως 3.000 ευρώ, αλλά και αφαίρεση διπλώματος για όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητό τους, όταν σε αυτό επιβαίνουν μικρά παιδιά, προβλέπει η τροπολογία που εξετάζει να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας. Την ίδια στιγμή καπνιστές και ιδιοκτήτες καταστημάτων εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν τον νέο αντικαπνιστικό νόμο


Ακόμα πιο αυστηρός γίνεται ο αντικαπνιστικός νόμος, καθώς το υπουργείο Υγείας εξετάζει το
ενδεχόμενο επιβολής προστίμων από 1.500 έως 3.000 ευρώ, αλλά και την αφαίρεση διπλώματος για όλους τους ανυπάκουους καπνιστές που θα συλλαμβάνονται από εδώ και στο εξής να καπνίζουν στο αυτοκίνητό τους, όταν σε αυτό επιβαίνουν παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.


Τις ρυθμίσεις αυτές εξετάζει να καταθέσει στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Τετάρτη ως τροπολογία, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αντικαπνιστικός νόμος και με άλλες, πιο αυστηρές, διατάξεις, καθώς ακόμα και σήμερα, η πλειοψηφία των καπνιστών, καθώς και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί στα μέτρα της καπνοαπαγόρευσης.

Πέρα από τους εντατικούς ελέγχους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την 1η του τρέχοντος μηνός, με παρέμβαση του υπουργού Υγείας, ειδικοί σύμβουλοι έκαναν επισκέψεις όλο το Σαββατοκύριακο σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία οι άτυποι ελεγκτές ανέφεραν ότι το μέτρο εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό. Υπήρξαν, ωστόσο, απογοητευτικές αναφορές για περιπτώσεις μπαρ σε ιδιαίτερα πολυσύχναστες περιοχές, όπως το Γκάζι, όπου σε ποσοστό 70% υπήρχαν σταχτοδοχεία και οι θαμώνες κάπνιζαν.

Τις επόμενες εβδομάδες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι ακόμη πιο σκληροί, καθώς σε καθημερινή βάση φθάνουν στο Υπουργείο Υγείας αρνητικές αναφορές από τους πέντε μεγάλους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας και του Ηρακλείου για θεριακλήδες που δεν φαίνεται να πειθαρχούνται εύκολα.

Οι επόπτες Υγείας σε όλη την Ελλάδα αναφέρουν τις δυσκολίες εφαρμογής του νόμου, ωστόσο τονίζουν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί με όποιο κόστος.

Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας του υπουργείου σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου είναι ότι γίνονται συζητήσεις με τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία θα εποπτεύει τους δρόμους γύρω από τα σχολεία, ώστε να εντοπίζει οδηγούς, που καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες το τηλεφωνικό κέντρο 1142 έχει δεχθεί 12.382 κλήσεις για καταγγελίες συμπολιτών που παρεκκλίνουν του αντικαπνιστικού νόμου. Από την αρχή εφαρμογής του μέτρου έως χθες οι κλήσεις ξεπέρασαν τις 118.000. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν καπνίζοντες εντός καταστημάτων, σταχτοδοχεία στα τραπέζια, καθώς και καπνιστές σε εταιρείες

 
Μίκα Κοντορούση
http://news247.gr/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου