Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ξεκινά στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής Ευρώπης-Ασίας

 


Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι αρχές του Βελγίου
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι αρχές του Βελγίου (Φωτογραφία: Reuters
)
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Με τη σινο-ιαπωνική κρίση να απειλεί να επισκιάσει την ατζέντα των συνομιλιών, ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής Ευρώπης - Ασίας.

Πρόκειται για την όγδοη σύνοδο του AsΕΜ (Asia Europe Meeting), οι εργασίες της οποίας ανοίγουν στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώνονται το βράδυ της Τρίτης. Το «παρών» στη συνάντηση θα δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ο οποίος, το πρωί της Τρίτης, θα παρέμβει στη συζήτηση για την αειφόρο ανάπτυξη.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες της ΕΕ και τα πιο σημαντικά κράτη της Ζώνης Ασίας -Ειρηνικού, με την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία να έχουν την πρωτοκαθεδρία. Η τελευταία, μαζί με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αποτελούν τα νεώτερα μέλη στις συνομιλίες. Τη Μόσχα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Βασικό θέμα των συνομιλιών αναμένεται να είναι ο εμπορικός ανταγωνισμός μεταξύ Ευρώπης-Ασίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στα χνάρια των Αμερικανών, προτίθενται να ασκήσουν πιέσεις στις ασιατικές χώρες, κυρίως στην Κίνα, να σταματήσουν την τεχνητή υποτίμηση του νομίσματός τους, προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να αφήσουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτές.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, που θα παραστεί στη σύνοδο, υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους -κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα- πως η χώρα του θα συνεχίσει να «υποστηρίζει τη σταθερότητα του ευρώ», «θα διευκολύνει τις επενδύσεις» και θα «διασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα».

Από την πλευρά της, η Κίνα διαμαρτύρεται για την πολιτική «προστατευτισμού» που ακολουθείται στην Ευρώπη.

Οι ασιατικές χώρες του AsEM σκοπεύουν να ζητήσουν από τις ευρωπαϊκές χώρες να τους παραχωρήσουν περισσότερες διοικητικές θέσεις στο ΔΝΤ. Η ΕΕ έχει δηλώσει πρόθυμη να παραχωρήσει δύο από τις έδρες της στον οργανισμό.

Παρά ταύτα, οι συνομιλίες κινδυνεύουν να υποσκελισθούν από την αντιδικία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία για μία διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη. Το Τόκιο έχει μάλιστα θίξει την πιθανότητα να υπάρξει μία συνάντηση στα περιθώρια της συνόδου μεταξύ των δύο πρωθυπουργών τους Ναότο Κάν και Γουέν Τζιαμπάο.


Πηγή In.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου