Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Εργοστάσιο στο κράτος

Ο Ούγο Τσάβες συνεχίζει της κρατικοποιήσεις εργοστασίων στη Βενεζουέλα. Αυτή τη φορά απαλλοτριώθηκε εργοστάσιο λιπασμάτων θυγατρικής εταιρείας ιταλικού ομίλου, με τον πρόεδρο της χώρας να στέλνει μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ισχύ του μετά τα αποτελέσματα των εκλογών



Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες εθνικοποίησε ένα μεγάλο αμερικανικό εργοστάσιο λιπασμάτων, θυγατρικής εταιρείας ιταλικού ομίλου, δίνοντας άλλο ένα σήμα ότι επιταχύνει το πρόγραμμα των κρατικοποιήσεων μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου μήνα.



Η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο του εργοστασίου Fertinitro, μίας μεγάλης μονάδας παραγωγής λιπασμάτων που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Koch and Saipem , θυγατρική της ιταλικής Eni , ανακοίνωσε ο Τσάβες από την εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή του.

Η κρατική εταιρεία πετροχημικών της Βενεζουέλας Pequiven κατέχει το 35% της Fertinitro, μία θυγατρική της Koch Industries το άλλο 35% και η Saipem το 20%. Άλλο ένα 10% κατέχει η βενεζολάνικη εταιρεία παραγωγής ζύθου και τροφίμων Polar. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν έχουν αντιδράσει ακόμη στην είδηση της εθνικοποίησης.

Τον περασμένο μήνα ο οίκος αξιολόγησης Fitch είχε βαθμολογήσει τα ομόλογα αξίας 250 εκατ. δολαρίων της Fertinitro Finance στην κατηγορία 'CCC' της αρνητικής κλίμακας.

Ο Τσάβες ήδη έχει εθνικοποιήσει πολλές παραγωγικές μονάδες και πηγές της χώρας του, ενώ χθες ανακοίνωσε επίσης πως κρατικοποιείται και η βενεζολάνικη εταιρεία λιπαντικών Venoco.

"Απαλλοτριώστε την", ήταν το μήνυμα του Τσάβες, που εξέπεμπε από μία μεγάλη αγροτική έκταση που είχε εθνικοποιηθεί προ διετίας. Επίσης ανακοίνωσε πως θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαλλοτριώνει μη χρησιμοποιούμενες αστικές γαίες και μη ολοκληρωμένα οικιστικές κατασκευές, σε μία προσπάθεια να επιταχύνει την κατασκευή νέων κατοικιών.

Η έλλειψη κατοικίας, σε μία χώρα 28 εκατ. κατοίκων και με αύξοντα δημογραφικό ρυθμό, αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα που η κυβέρνηση Τσάβες είχε προσπαθήσει να επιλύσει στα 12 χρόνια της προεδρίας του.

 
 
news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου