Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Άρχισε η δίκη του αντι-ισλαμιστή βουλευτή Βίλντερς στην Ολλανδία

 


«Η ελευθερία να εκφράζω την άποψη τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων θα βρίσκεται μαζί μου στο δικαστήριο», έγραψε στο Twitter ο Βίλντερς
«Η ελευθερία να εκφράζω την άποψη τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων θα βρίσκεται μαζί μου στο δικαστήριο», έγραψε στο Twitter ο Βίλντερς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Άμστερνταμ, Ολλανδία
Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα στο Άμστερνταμ η δίκη του Ολλανδού βουλευτή, Χερντ Βίλντερς, αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος PVV («Κόμμα για την Ελευθερία»), ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση φυλετικού μίσους και για διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων.

«Μαζί μ' εμένα διώκεται η ελευθερία έκφρασης πολλών Ολλανδών», δήλωσε κατά το άνοιγμα της δίκης του.

«Είπα την άποψή μου στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να το κάνω», δήλωσε ο Χ. Βίλντερς, συμπληρώνοντας ότι «η δημοκρατία χρειάζεται μία ανοικτή και ελεύθερη συζήτηση, ειδικά στα ευαίσθητα θέματα».

Οι δικαστές έδωσαν την άδεια στον Βίλντερς να μιλήσει επί δύο λεπτά, όπως ζήτησε ο δικηγόρος του, ο οποίος δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν θα ξαναλάβει τον λόγο καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης του, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επτά μέρες.

«Είπα ό,τι είχα να πω και δεν πρόκειται να πάρω πίσω ούτε μία λέξη», κατέληξε ο Βίλντερς συμπληρώνοντας ότι «κάνει χρήση του δικαιώματός του να παραμείνει σιωπηλός».

Η δίκη του X.Βίλντερς στη συνέχεια διακόπηκε, αφού οι συνήγοροί του κατηγόρησαν τον δικαστή ότι είναι προκατειλημμένος εναντίον του. Μια ειδική σύσκεψη πρέπει να πραγματοποιηθεί τώρα για να εξεταστεί αν ο ισχυρισμός της υπεράσπισης αληθεύει.

Η σύσκεψη πρόκειται να διεξαχθεί εντός της ημέρας, αλλά δεν είναι σαφές αν θα ληφθεί απόφαση άμεσα.

Ο Ολλανδός βουλευτής αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους ή πρόστιμο 7.600 ευρώ επειδή χαρακτήρισε το Ισλάμ «φασιστικό» και ζήτησε την απαγόρευση του Κορανίου, το οποίο παρομοίασε με το βιβλίο «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ, σε δηλώσεις που έκανε μεταξύ Οκτωβρίου 2006 και Μαρτίου 2008.

Διώκεται για υποκίνηση φυλετικού μίσους και για διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων και μη-δυτικών μεταναστών, κυρίως Μαροκινών, καθώς επίσης και για προσβολές σε βάρος μουσουλμάνων.

«Η ελευθερία να εκφράζω την άποψη τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων θα βρίσκεται μαζί μου στο δικαστήριο», έγραψε στο Twitter ο κ.Βίλντερς, ο οποίος χαρακτήρισε τη δίκη αυτή «πολιτική».

Ο Χερντ Βίλντερς, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Ιουνίου και διαθέτει πλέον δύναμη 24 βουλευτών στο 150μελές ολλανδικό κοινοβούλιο, έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του κόμματός του σε κυβερνητικό σχηματισμό μειοψηφίας μεταξύ των φιλελεύθερων και χριστιανοδημοκρατών.

Η δικαστική απόφαση αναμένεται στις 4 Νοεμβρίου.



Πηγή In.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου