Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Καταγγέλλουν νοθεία

Το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε με άνεση την πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές, σε ένα κρίσιμο τεστ που νυν πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος πέρασε με επιτυχία. Για εκτεταμένη νοθεία κάνει λόγο η αντιπολίτευση


Το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας ανακοίνωσε πως κέρδισε στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, σε μια επίδειξη δύναμης για τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν 18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές που μπορεί να τον φέρουν και πάλι στο Κρεμλίνο.


Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε "βρώμικες" τις εκλογές και δήλωσε πως η νοθεία διαδραμάτισε ρόλο στο αποτέλεσμα.

Μερικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν θα διατηρήσει τον έλεγχο σε τουλάχιστον πέντε από έξι περιφερειακά κοινοβούλια με ευρεία πλειοψηφία ενώ κέρδισε επίσης χιλιάδες δημοτικές εκλογές.

"Μπορούμε να πούμε με εμπιστοσύνη πως έχουμε πλειοψηφία σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία Μπόρις Γκριζλόφ προσθέτοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα και τα έξιτ πολ δείχνουν αύξηση της υποστήριξης προς το κόμμα σε σχέση με τις εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν πως όλα όσα κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν σωστά", δήλωσε ο Γκριζλόφ.

Οι εκλογές ήταν ένα τεστ για τον πολιτικό μηχανισμό του Κρεμλίνου ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012 έπειτα από μερικούς δύσκολους μήνες για το κυβερνών κόμμα, με αποκορύφωμα την αποπομπή ενός από τους ιδρυτές του, του δημάρχου της Μόσχας.

Μια ευρεία νίκη της Ενωμένης Ρωσίας θα αποτελούσε πρόκριμμα για μια εύκολη νίκη του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012, όταν είτε ο Πούτιν είτε ο προστατευόμενός του, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιοι για μια εξαετή προεδρική θητεία.

Τόσο οι κομμουνιστές όσο και οι φιλελεύθεροι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι έγινε νοθεία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με απόσταση σε τρεις περιφέρειες σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση ποσοστού από 17% ως το 77% των ψήφων.

 
 
news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου