Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΝ.....

Στον καιάδα τα κεκτημένα

news247.gr

 

Χρόνια πίσω μας γυρίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο και το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες. Τι αλλάζει στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ. Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι. Τι απαιτεί η τρόικα για το 2011
Μεγάλες ανατροπές που αναμένεται να οδηγήσουν εκατομμύρια Ελλήνων στην ένδεια προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, όπως εκφράστηκε και από το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες και το οποίο προβλέπει επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ.
Οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν με την ακρίβεια και την επιδείνωση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας, με απρόβλεπτες συνέπειες στον κοινωνικό ιστό.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% για μια σειρά προϊόντων, την ώρα που ήδη η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά.
Τι προβλέπεται στα εργασιακά

Παρά τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη για συμβάσεις που θα προέρχονται από τη συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων (δείτε εδώ) είναι προφανές ότι έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Ο λόγος φυσικά ότι η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου, με φόντο την οικονομική κρίση, μειώνεται δραματικά.
*Οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να ισχύσουν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους. Εάν δεν υπάρχει σωματείο, η διμερής διαπραγμάτευση γίνεται με την κλαδική οργάνωση ή την αντίστοιχη ομοσπονδία.
*Δεν τίθεται κανένας όρος για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνάψουν ξεχωριστή σύμβαση με τους εργαζόμενους. Η επιχείρηση μπορεί ελεύθερα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και το τελικό κείμενο της συμφωνίας υποβάλλεται στην Επιθεώρηση Εργασίας, μόνον για τη διατύπωση απλής γνώμης.
*Οι όροι εργασίας, όπως ο μισθός, η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα, η διάρκεια εφαρμογής, καθώς και οι όροι για την επάνοδο στην κανονική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, καθορίζονται επακριβώς στην Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας.
*Δεν ισχύει η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ούτε καλύπτεται από την αρχή της επικράτησης της ευνοϊκότερης ρύθμισης των συμβάσεων αυτών, οποιαδήποτε επιχειρησιακή συμφωνία.
*Παρακάμπτεται στην πράξη η παρέμβαση κλαδικού σωματείου ή ομοσπονδίας, καθώς ανοίγει ο δρόμος για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. Στην πράξη, μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία καθεμία από τις δύο πλευρές, είτε έχει υπάρξει διαφωνία είτε απλώς κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εξέθεσαν τις θέσεις τους. Μόνος περιορισμός είναι ότι η διαιτησία καθορίζει το βασικό ημερομίσθιο ή μισθό, ωστόσο στην πράξη εάν η διαφωνία περιορίζεται εκεί, το θέμα κλείνει αυτόματα με την απόφαση του διαιτητή (ήδη έχει προβλεφθεί το κατώτερο όριο μισθού) και τα υπόλοιπα θέματα μπορεί να παραμείνουν υπό συζήτηση.
Για την διαιτησία ορίζεται ο ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) το διοικητικό συμβούλιο του οποίου όμως περιορίζεται από 11 σε 7 μέλη (3 της ΓΣΕΕ και από ένας εκπρόσωπος του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ και ένας πρόεδρος που ορίζεται κατόπιν συμφωνίας των 6). Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομόφωνη απόφαση των έξι.
*Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας ενός εργαζόμενου από 6 σε 9 μήνες
*Επεκτείνεται ο θεσμός του "ενοικιαζόμενου" εργαζόμενου. Η διάρκεια της απασχόλησής του από τους 18 παρατείνεται στους 36 μήνες, στους οποίους δεν έχει δικαίωμα να θεωρήσει την εργασία του  εξαρτημένη σχέση (και άρα να συνάψει σύμβαση με όλα τα δικαιώματα).
*Περιορίζεται σε ένα μήνα,  η απόλυση χωρίς προειδοποίηση για όσους έχουν εργαστεί έως δύο χρόνια.
Το μεγάλο ψαλίδι στις ΔΕΚΟ
Μεγάλες ανατροπές θα ισχύσουν και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς μπαίνει πλαφόν στις αμοιβές, που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ το μήνα. Στο εξής κανείς δεν θα λαμβάνει πάνω από 4.000 ευρώ το μήνα μεικτά. Στον νόμο εντάσσονται όλες ανεξαιρέτως οι ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου στις οποίες η κυβέρνηση έχει πλειοψηφική συμμετοχή.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

* Θέσπιση ανώτατου πλαφόν 4.000 ευρώ το μήνα (μεικτά) υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση. Εξαιρούνται πρόεδροι, διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι (για τους οποίους ισχύει το πλαφόν που είχε οριστεί με το νόμο 3833/2010).
* Μείωση αποδοχών κατά 10% σε αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ το μήνα (μεικτά). Απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας.
* Σε επίπεδο φορέα, θέσπιση ανώτατης δαπάνης 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εκτός έδρας, οδοιπορικά, καθώς και εργασία τις εξαιρέσιμες μέρες.
* Μέγιστη δυνατή μείωση συνολικών αμοιβών ενός εργαζόμενου 25%.
* Όσοι μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλη θέση του δημόσιου τομέα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2010 (και στο μέλλον) θα δικαιούνται να λαμβάνουν μόνο τις αποδοχές της νέας θέσης.
* Νομοθετείται η καθολική εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης ανά 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα. Δηλαδή εντάσσονται και σε αυτόν τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό Σώμα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
*Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπει το νομοσχέδιο για την ΑΤΕ, για την οποία θα ισχύσει μείωση μισθών 10% για τους μισθούς πάνω από 1.800 ευρώ. Οι προσλήψεις 700 ατόμων ακυρώνονται. Οι 700 θα απορροφηθούν από το ΙΚΑ
Δύσκολες αποφάσεις και το 2011
Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", πέρα από τα όσα έχουν αποφασιστεί, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει για το 2011 επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με αναδιάρθρωση και λουκέτα σε ΔΕΚΟ
Με νέο νόμο που θα τεθεί σε ισχύ το τέλος Φεβρουαρίου 2011 θα μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 10% ο βασικός μισθός στις ΔΕΚΟ και θα περιοριστούν τα επιδόματα στο 10% του βασικού μισθού κατά μέσο όρο.
Τα εισιτήρια θα αυξηθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τουλάχιστον 30%, ενώ υπήρξε δέσμευση και για την επιβολή νέων φόρων και αύξηση άλλων δασμών.
Θεσπίζονται από το 2011 οικογενειακά επιδόματα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ από το 2012 έρχονται επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου