Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ



Σε έκθεση που συνέταξε ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι βαρύνεται με την κατηγορία του επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των συγκρούσεων στο Κόσοβο. Η έκθεση παρουσιάζεται σήμερα Πέμπτη ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι υποστηρίζει ότι ειδική μονάδα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), επικεφαλής της οποίας ήταν ο Χασίμ Θάτσι, ενεπλάκη σε οργανωμένο έγκλημα κυρίως όσον αφορά στο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Ο Χ. Θάτσι κατηγορείται ότι προσωπικά διέταξε και σε ορισμένες περιπτώσεις επέβλεψε, δολοφονίες, κρατήσεις, ξυλοδαρμούς και ανακρίσεις Σέρβων αιχμαλώτων, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας του πολέμου στο Κόσοβο.
Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι "πολλά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όργανα αφαιρέθηκαν από κάποιους φυλακισμένους και μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις. Η ομάδα του Θάτσι μετέφερε στην Αλβανία Σέρβους αιχμαλώτους, όπου τους δολοφονούσαν και τους έπαιρναν τα όργανα».

Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία από πηγές τις υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ και τουλάχιστον τεσσάρων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Βρετανίας). Οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας του ΝΑΤΟ και των τεσσάρων χωρών - μελών της Ε.Ε. "αναφέρουν συνεχώς το όνομα του Χ. Θάτσι και συνεργατών του, ως «παίκτες - κλειδιά» σε δομές οργανωμένου εγκλήματος στο Κόσοβο».
"Λαμβάνουμε υπόψη μας, αυτές τις κατηγορίες σοβαρά, αλλά προσκαλούμε τον Ντικ Μάρτι να διαβιβάσει τα στοιχεία στην EULEX", δήλωσε η εκπρόσωπος της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, Μάγια Κοτσίγιανσιτς.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα συνεδριάσει, σήμερα, στο Παρίσι και στη συνέχεια αναμένεται να παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου από τον Ντικ Μάρτι.   
Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η έκθεση του Ντικ Μάρτι, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συζητήσει το θέμα στην επόμενη συνάντησή της, στις 25 Ιανουαρίου 2011.


Αντιδράσεις σε Κόσοβο - Αλβανία
Η αρμόδια επιτροπή Δικαιοσύνης του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την έκθεση του Ντικ Μάρτι, στην οποία ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι κατηγορείται για συμμετοχή σε δομές οργανωμένου εγκλήματος.
Η κυβέρνηση του Χασίμ Θάτσι ανακοίνωσε ότι "η έκθεση είναι αβάσιμη, όπως και οι κατηγορίες για συμμετοχή του σε οργανωμένο έγκλημα, δολοφονίες και εμπορία ανθρωπίνων οργάνων, στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο".
Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (EULEX) ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την έκθεση του Ντικ Μάρτι, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις της Άντι Σπάρκς στο Reuters.
Η έκθεση προκάλεσε και αντιδράσεις στην Αλβανία, όπου ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι "η έκθεση του Ντικ Μάρτι δεν βασίζεται σε κανένα γεγονός, στοιχείο ή στην πραγματικότητα".

ΠΡΕΖΑ TV
16-12-2010

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου