Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Συμμετοχή στο «κλαμπ του Νταβός»:Χρέωση απο ....38.000 ευρώ για να προγραμματισουν πωσ θα μας πιουν το αιμα...

Νταβός Το πιό ακριβό κλαμπ του κόσμου


www.tovima.gr«Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός δεν είναι παρά μία συνάντηση επιτυχημένων ανθρώπων που τους αρέσει να εμφανίζονται μαζί με άλλους επιτυχημένους ανθρώπους. Αυτό είναι όλο».

Όσο προκλητική κι αν ακούγεται η δήλωση του λιβανέζου συγγραφέα Νασίμπ Ταλέμπ (ο οποίος έγινε γνωστός από το βιβλίο του «ο μαύρος κύκνος») στο τηλεοπτικό δίκτυο του Βloomberg, δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος των Times της Νέας Υόρκης Τζακ Εγουινγκ η πάγια μομφή «είναι ότι στο Φόρουμ του Νταβός περισσεύει η κουβέντα και το πάρτι και λείπουν οι αποφάσεις». Άλλωστε το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας που προκάλεσε λίγους μήνες μετά τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ελάχιστα απασχόλησε όσους βρέθηκαν πριν από ένα χρόνο στο ελβετικό θέρετρο.

Ακόμα πιο προκλητικό όμως είναι το «τσουχτερό εισιτήριο» που καταβάλει το ετερόκλητο ακροατήριο των ατέρμονων συζητήσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times το κόστος συμμετοχής κατ’άτομο μπορεί να ξεπεράσει τις 110.000 ευρώ.
Πολιτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες, αναγνωρίσιμοι και μη οικονομολόγοι και άλλες διασημότητες, όπως ο Μπόνο του συγκροτήματος U2, πληρώνουν 18.000 ελβετικά φράγκα (περίπου 14.000 ευρώ) μόνο για την είσοδό τους.
Για να συγχρωτιστεί όμως κάποιος με τις διασημότητες του Φόρουμ θα πρέπει προηγουμένως να έχει λάβει την απαιτούμενη πρόσκληση από τον (κατά τα άλλα μη κερδοσκοπικό) ελβετικό οργανισμό που ίδρυσε πριν από 40 χρόνια Κλάους Σβαμπ.
Προϋπόθεση είναι η καταβολή ετήσιας συνδρομής. Τα μέλη του «κλαμπ του Νταβός» απολαμβάνουν διαφορετικά προνόμια αναλόγως της συνδρομής που έχουν καταβάλει. Η χαμηλότερη χρέωση ανέρχεται στα 38.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 100.000 ευρώ. Με την κάρτα μέλους και την επίσημη πρόσκληση στο χέρι, η συμμετοχή στο Φόρουμ δεν περιορίζεται σε μια βόλτα στους διαδρόμους αλλά δίνει δικαίωμα συμμετοχής σε συζητήσεις και διαλέξεις.
Μόνο που κανείς δεν πάει μόνος του στο Νταβός. Ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά που οι συμμετέχοντες (συγκεκριμένα τα μέλη που έχουν καταβάλει την ακριβότερη συνδρομή) θα πρέπει να συνοδεύονται τουλάχιστον από μία γυναίκα. Και τα έξοδα δεν σταματούν εκεί. Η μεταφορά από και προς το πλησιέστερο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, η διαμονή στα πανάκριβα σαλέ και η ενοικίαση οχήματος και οδηγού συγκαταλέγονται στα «βασικά έξοδα» που αυξάνουν το συνολικό κόστος κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Οι κάθε είδους συνεστιάσεις, εταιρικά πάρτι και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις ίδιες μέρες στο Νταβός είναι εκ των ων ουκ άνευ για όποιον θέλει να ζήσει την αληθινή εμπειρία του Φόρουμ. Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμα και αν σπαταλήσει κάποιος μια περιουσία είναι πιθανό να νιώσει ότι «το πραγματικό Νταβός έγινε κάπου αλλού» όπως αναφέρει ο αρθογράφος των Times.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?artId=3803

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου