Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ

 
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
christoforidou@makthes.gr


Δεν είναι η απεργία αλλά η ανεργία που βγάζει σήμερα στους δρόμους της Καβάλας εκατοντάδες ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους σε διάστημα λίγων μηνών. Η μαύρη εργασία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά στον νομό, όπως παραδέχτηκε και η ίδια η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία ανακοίνωσε πρόγραμμα για τη στήριξη της απασχόλησης 6.000 - 9.000 ανέργων σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι 14.000 άνεργοι. Πολλοί περισσότεροι δουλεύουν με μειωμένα ωράρια ή έχουν να πληρωθούν μήνες. Η ανεργία στον νομό ανέρχεται σε 25%, ενώ στον τομέα του επισιτισμού και του τουρισμού ασφαλισμένος είναι μόλις ένας στους τέσσερις, εκτιμά ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της πόλης Γιάννης Μίγγος.

“Λεφτά υπάρχουν, αρκεί να πιάσουν τόπο”

Η μαύρη εργασία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά στον νομό, παραδέχτηκε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ανακοινώνοντας ότι θα διατεθούν 20 - 30 εκατομμύρια ευρώ για το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Στήριξης Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) με στόχο να δημιουργηθούν 6.000 - 9.000 θέσεις εργασίας στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. “Λεφτά υπάρχουν, όμως στόχος δεν είναι απλώς να τα μοιράσουμε, αλλά να πιάσουν τόπο” δήλωσε η υπουργός. Πάντως, οι ανησυχίες των επιχειρηματιών, όπως εκφράστηκαν από τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Άγγελο Τσατσούλη είναι “μήπως και αυτά τα κονδύλια σπαταληθούν σε σεμινάρια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους ανέργους”.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της υπουργού, η προκήρυξη για το πρόγραμμα μπορεί να γίνει τρεις εβδομάδες μετά τη σύσταση των “αναπτυξιακών συμπράξεων” Καβάλας - Δράμας, Ξάνθης- Κομοτηνής, και Έβρου. Με πρωτοβουλία της περιφέρειας ΑΜΘ έχει ήδη δρομολογηθεί η “αναπτυξιακή σύμπραξη” Καβάλας - Δράμας, που αναμένεται να δημιουργηθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Στήριξης της Απασχόλησης θα λειτουργεί ως εξής: Οργανισμοί όπως δήμος ή η αιρετή περιφέρεια θα δημιουργούν τις λεγόμενες αναπτυξιακές συμπράξεις με επιμελητήρια, ΜΚΟ, ερευνητικά ινστιτούτα και επιχειρήσεις, οι οποίες θα υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης για δράσεις που κρίνονται αναγκαίες για τη στήριξη της απασχόλησης. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, μπορεί να περιλαμβάνει συμβουλευτική σε θέματα επιχειρηματικότητας, συμμετοχή σε επιχειρηματικές αποστολές, δικτύωση του επιχειρηματικού σχήματος, κατάρτιση και πρακτική άσκηση ανέργων, υποτροφίες για απόκτηση δεξιοτήτων και παροχή κοινωφελούς εργασίας π.χ. σε δήμους, με ημερομίσθιο 25 ευρώ.
 

  • Τα λουκέτα στην Καβάλα
     
  • Πριν από έξι μήνες έκλεισε το “Δελφίνι”, η τελευταία βιοτεχνία ιματισμού που λειτουργούσε στην περιοχή, αφήνοντας 80 άτομα χωρίς δουλειά.
  • Αντίστοιχος αριθμός ατόμων βρέθηκε στην ανεργία με την αναστολή λειτουργίας της Κεραμοποιίας Κοθάλη.
  • Προ ημερών κήρυξε πτώχευση άλλη μια μικρή βιοτεχνία στο Παγγαίο, αφήνοντας χωρίς δουλειά 16 άτομα.
  • Στα Μάρμαρα Σκαρή οι 60 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.
  • Στην πιο εμπορική οδό της Καβάλας έκλεισαν περισσότερα από 30 καταστήματα μέσα σε μερικούς μήνες

“Δεν υπάρχουν πόρτες να χτυπήσουμε για δουλειά”


Η βιοτεχνία “Δελφίνι” απασχολούσε κάποτε 400 άτομα και παρήγε εσώρουχα και πιζάμες για λογαριασμό επώνυμων εταιρειών. Τον περασμένο Ιούνιο οι μηχανές
Η βιοτεχνία “Δελφίνι” απασχολούσε κάποτε 400 άτομα και παρήγε εσώρουχα και πιζάμες για λογαριασμό επώνυμων εταιρειών. Τον περασμένο Ιούνιο οι μηχανές σταμάτησαν και οι 80 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά. σταμάτησαν και οι 80 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά. Οι περισσότεροι είναι άνω των 45 ετών, με πάνω από 10 χρόνια δουλειάς και καμία εναλλακτική επιλογή εργασίας. Η Μαρία Αδαμίδου έχει κόρη που σπουδάζει, γιο φαντάρο και σύζυγο που ναι μεν δουλεύει, αλλά έχει να πληρωθεί από τον Αύγουστο! Ο Αντώνης Κοκκίνης και η Λαμπρινή Αντωνιάδου έχουν δύο παιδιά 15 και 16 ετών. Τώρα που απολύθηκαν και οι δύο από τη βιοτεχνία, βρίσκονται σε απόγνωση γιατί “δεν υπάρχουν πόρτες να χτυπήσουμε για δουλειά”. Η Ξένια Ντάλη έχει τρία ανήλικα παιδιά και αναζητά τρόπους για να εξαγοράσει τα 150 ένσημα που της λείπουν, για να κατοχυρώσει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά “κι αυτά κοστίζουν”. “Προεκλογικά ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου μας υποσχέθηκε ότι θα μας εντάξει σε πρόγραμμα, από τα αποθεματικά του ΕΣΠΑ, για να απορροφηθούν 50 άτομα στον δήμο Καβάλας, με 36 ευρώ ημερομίσθιο και ένσημο. Ακόμη το περιμένουμε” λέει η Νάντια Κλικά.


Απλήρωτοι εργαζόμενοι, ανεκτέλεστα συμβόλαια


“Έπειτα από τέσσερις μήνες που ήμασταν απλήρωτοι, αποφασίσαμε να κάνουμε επίσχεση εργασίας. Την επομένη πήγαμε στη δουλειά και βρήκαμε την πόρτα κλειδωμένη. Το βράδυ είχαν μεταφέρει όλο τον εξοπλισμό”. Η Μαρία Βάικου είναι μία από τις 28 πρώην εργαζόμενες στα Bodyline Καβάλας, που ξαφνικά
Εργαζόμενες στα Bodyline Καβάλας βρέθηκαν στην ανεργία. Στην πραγματικότητα δεν είναι καν άνεργες, αφού δεν τους κοινοποιήθηκε απόλυση και δεν έλαβαν τα δεδουλευμένα και την αποζημίωσή τους. “Όλο αυτό το διάστημα δείχναμε καλή θέληση προς την εταιρεία και κάναμε υπομονή επί τέσσερις μήνες” περιγράφει η Άννα Πολυμέρου, μητέρα δύο παιδιών και εργαζόμενη στο ινστιτούτο επί 16 χρόνια.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν και περίπου 5.000 πελάτες του ινστιτούτου με συμβόλαια από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες ευρώ. Χθες οι εργαζόμενες στα Bodyline Καβάλας ενημέρωναν με έντυπα τους πελάτες των ινστιτούτων του ομίλου στη Θεσσαλονίκη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η “Μ” επικοινώνησε με τη διεύθυνση του ινστιτούτου στην Καβάλα και με τη διοίκηση του ομίλου στην Αθήνα, όμως κανείς από τους εκπρόσώπους των ιδιοκτητών δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου