Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΡΕΕΕΕ

Κατέρρευσε ο Προϋπολογισμός από τον Μάρτιο! - Κάτω 1 δισ. τα έσοδα

Φαίνεται ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά την διαπίστωση ότι οι εισπράξεις υστερούν περισσότερο από 1 δισ. ευρώ και ουσιαστικά έχει τιναχθεί στον αέρα ο Προϋπολογισμός από μήνα Μάρτιο!
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουάριου-Φεβρουάριου 2011, σε δημοσιονομική βάση, παρουσιάζεται έλλειμμα 1.028 εκατ. € έναντι ελλείμματος 944 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010!..

 Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν ταχύτατα σε ανασχηματισμό αμέσως μετά την σύνοδο της 25ης Μαρτίου. Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.943 εκ. € και εμφανίζουν μείωση κατά 9,2% η οποία οφείλεται, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. € αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τρέχον δίμηνο. 
Και είναι λογικό να υπάρχει υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, αφού η επιβολή φόρων σε …ό,τι υπάρχει στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις περικοπές μισθών, στέγνωσαν κυριολεκτικά την οικονομία. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκατ. € για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,1% και οι τόκοι κατά 1,3 %. Οι δαπάνες τακτικού Προϋπολογισμού παραμένουν χαμηλότερες κατά 300 εκατ. περίπου από τις μηνιαίες προβλέψεις του Προϋπολογισμού.
 Τα έσοδα, τέλος, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 356,4% και οι δαπάνες μείωση 67,9%. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.
 Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από δηλώσεις στο Reuters του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρου Χριστοδούλου, ο Οργανισμός δεν θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Προφανώς, στο υπουργείο Οικονομικών επέλεξαν να περιμένουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου και να μην ρισκάρουν μια έξοδο στις αγορές με το spread των 10ετών ομολόγων “καρφωμένο” πάνω από τις 950 μονάδες. Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου