Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Άσαντ: "φωτιά στην περιοχή αν επέμβει η Δύση"

Οι δυτικές δυνάμεις διακινδυνεύουν να προκαλέσουν έναν "σεισμό" που θα βάλει "φωτιά" στην Μέση Ανατολή εάν επέμβουν στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Ωσαντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph.

Η κυβέρνηση Άσαντ έχει επικριθεί έντονα από τα Ηνωμένα Έθνη, τον Αραβικό Σύνδεσμο και Δυτικές κυβερνήσεις για τη βίαιη καταστολή με την οποία αποπειράται να συντρίψει την επτάμηνη εξέγερση εναντίον της.

Ο Άσαντ είπε στη συνέντευξή του ότι οι Δυτικές χώρες "θα συνεχίσουν την πίεση, οπωσδήποτε", προσθέτοντας πως "η Συρία όμως είναι διαφορετική σε όλα από την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Υεμένη. Η ιστορία είναι διαφορετική. Η πολιτική είναι διαφορετική. Η Συρία είναι το κέντρο σε αυτή την περιφέρεια. Είναι το σεισμικό ρήγμα, και αν παίζει κανείς με αυτό θα προκαλέσει σεισμό". "Θέλετε να δείτε άλλο ένα Αφγανιστάν, ή δεκάδες Αφγανιστάν; Οποιοδήποτε πρόβλημα στη Συρία θα βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή. Εάν το σχέδιο είναι να διασπαστεί η Συρία, αυτό θα σημάνει ότι θα διασπαστεί όλη η περιφέρεια".

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 3.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων σχεδόν 200 παιδιών, έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις τον Μάρτιο. Οι συριακές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τη βία σε ενόπλους που λένε ότι έχουν σκοτώσει πάνω από 1.100 στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Ο Άσαντ είπε στην συνέντευξή του στην Τέλεγκραφ ότι οι συριακές αρχές έκαναν "πολλά λάθη" στις αρχές της εξέγερσης, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

Υποστήριξε ότι αντέδρασε διαφορετικά στην Αραβική Ωνοιξη από ό,τι άλλοι άραβες ηγέτες. "Δεν ακολουθήσαμε τον δρόμο της άρνησης. δξι ημέρες μετά (την έναρξη των διαδηλώσεων) άρχισα μεταρρυθμίσεις. Ο λαός εξέφρασε σκεπτικισμό, διερωτώμενος μήπως οι μεταρρυθμίσεις ήταν ένα όπιο για το λαό, αλλά όταν αρχίσαμε να ανακοινώνουμε τις μεταρρυθμίσεις τα προβλήματα άρχισαν να μειώνονται. . . Τότε ο λαός άρχισε να υποστηρίζει την κυβέρνηση", υποστήριξε ο πρόεδρος Άσαντ στην συνέντευξή του.

Sigmalive/ΑΠE

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου