Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΛΕΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Προσφυγή κατά του ΝΑΤΟ για τον θάνατο Καντάφι

Το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του ΝΑΤΟ εξετάζει η οικογένεια του Καντάφι για τον θάνατό του. Ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον του, υποστηρίζει ο συνήγορος υπεράσπισης

Η οικογένεια του Μουάμαρ Καντάφι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του ΝΑΤΟ για "εγκλήματα πολέμου" μετά το θάνατο στη Σύρτη του πρώην ηγέτη της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος δικηγόρος της οικογένειας, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που είχε μεταδοθεί από το δίκτυο Europe 1.


Ο ηλικίας 69 ετών πρώην ηγέτης που διέφευγε μετά την πτώση της Τρίπολης στα τέλη Αυγούστου συνελήφθη ζωντανός στις 20 Οκτωβρίου κοντά στην πόλη της Σύρτης (360 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης) και σκοτώθηκε με σφαίρες λίγο μετά, σε συνθήκες που παραμένουν συγκεχυμένες.

Ο δικηγόρος Μαρσέλ Σεκαλντί δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αιτία αυτού του θανάτου ήταν "το γεγονός ότι τα ελικόπτερα του ΝΑΤΟ άνοιξαν πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομπής του Μουάμαρ Καντάφι, τον οποίο στη συνέχεια αποτέλειωσαν".

"Η εκούσια ανθρωποκτονία ορίζεται ως έγκλημα πολέμου από το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ", συνέχισε ο Σεκαλντί.

Ο δικηγόρος δεν είπε πότε θα κατατεθεί η προσφυγή.

"Ο φόνος του Καντάφι δείχνει πως τα κράτη μέλη δεν είχαν στόχο να προστατεύσουν τον πληθυσμό, αλλά να ανατρέψουν το καθεστώς", τόνισε.

Η προσφυγή θα πρέπει να στρέφεται "εναντίον των εκτελεστικών οργάνων του ΝΑΤΟ που αποφάσισαν τους όρους της επέμβασης στη Λιβύη", και οι ευθύνες θα πρέπει να φτάσουν ως τους αρχηγούς κρατών των χωρών του συνασπισμού, διευκρίνισε.

"Είτε το ΔΠΔ επεμβαίνει ως ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαιοδοτική αρχή είτε δεν το κάνει και τότε η ισχύς επικρατεί του δικαίου", συνέχισε ο Σεκαλντί.



news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου