Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Σήμερα το τέλος της "πολιτικής παράνοιας" στην Ελλάδα;

Παράταση μέχρι σήμερα τις 10 το πρωί δόθηκε στο πολιτικό θρίλερ που ζει η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες. Κατά τη χθεσινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος και αφήνοντας αιχμές εναντίον του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας μάλιστα ότι «παίζουν παιχνίδια τακτικής.»

(Τελευταία ενημέρωση 12.18)

Στο Προεδρικό έφθασε πριν από λίγο ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος. Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ο επικρατέστερος για να ηγηθεί του νέου σχήματος κυβέρνησης.

Oι πολιτικοί αρχηγοί συνεδριάζουν αυτή την ώρα σε αίθουσα του Προεδρικού.

Στη σύσκεψη μετέχει και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος χθες αποχώρησε εκνευρισμένος από το Προεδρικό Μέγαρο, καταγγέλλοντας παιχνίδια τακτικής των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά.

Στο προσκήνιο επανήλθε το όνομα του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού, μετά το ναυάγιο της επιλογής Πετσάλνικου.

Το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζητήθηκε και πάλι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά χθες το βράδυ οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς. Αμφότεροι συνμίλησαν και με τον κ. Παπαδήμο.

........................................................

Χθες ο Γιώργος Παπανδρέου σε διάγγελμα του προς τον Ελληνικό λαό, με συγκινητικά λόγια έδωσε ελπίδα ότι θα δινόταν ένα τέλος στην πολιτική αστάθεια που ζει η χώρα τις τελευταίες μέρες.

Λίγο αργότερα, οι όποιες ελπίδες διασκεδάστηκαν αφού Παπανδρέου και Σαμάρας εισήλθαν σε μια νέα συζήτηση ονομάτων που πιθανότατα να αναλάμβαναν την Πρωθυπουργία της χώρας χωρίς να υπάρξει τελικά συμφωνία.

Έτσι δόθηκε νέο ραντεβού για σήμερα στις 10. Κανείς πλέον δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις και εκτιμήσεις για τα όσα μπορούν να προκύψουν στην Ελλάδα την ίδια ώρα που τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Διεθνή πρακτορεία χαρακτηρίζουν την όλη κατάσταση σαν μια «φαρσοκωμωδία και φιάσκο».

Πλέον υπάρχουν έντονες ανησυχίες στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της Ευρώπης οι οποίοι εκτιμούν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, την ίδια ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ιταλία.

Για «χάος, φαρσοκωμωδία και φιάσκο» κάνουν μεταξύ άλλων λόγο τα διεθνή ΜΜΕ για να περιγράψουν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
Έντονη ανησυχία στην ΕΕ προκαλεί η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και υποδεικνύουν ότι τώρα οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να ασχοληθούν με την κρίση στην Ιταλία.

Tηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά

Ψες βράδυ Παπανδρέου και Σαμαράς είχα τηλεφωνική επικοινωνία που αφορούσε στην υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Παπανδρέου διαμαρτυρήθηκε στο Σαμάρα για το γεγονός ότι η ΝΔ διοχετεύει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις μεταξύ τους συνομιλίες που αφορούσαν τα προτεινόμενα πρόσωπα και έθεσε τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Παπαδήμος προκειμένου να αναλάβει την Πρωθυπουργία.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ΝΔ δεν λέει αλήθεια όταν υποστηρίζει ότι ο κ. Παπαδήμος δεν προτάθηκε από τον κ. Παπανδρέου. Χαρακτηριστικά αναφερόταν ότι ο κ. Παπαδήμος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό και απορρίφθηκε από τον κ. Σαμαρά διότι ''είναι Τραπεζίτης''. Εν συνεχεία, προτάθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο επίσης απέρριψε ο κ. Σαμαράς. Ακολούθησε πρόταση στον κ. Παπαδήμο να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Πρόταση την οποία δεν αποδέχθηκε.

Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από την πλευρά του κ. Παπαδήμου ήταν:
Α. Να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα για την ψήφιση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και να υπογράψουν το χαρτί που ζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που απέρριψε η ΝΔ
Β. Να συμμετέχουν στην κυβέρνηση περισσότερα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ, η οποία απέρριψε και αυτή την προϋπόθεση.
Γ. Να μην είναι δεσμευτική η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, διότι είναι πιθανό ο χρόνος αυτός να μην είναι αρκετός για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κομμάτων. Και αυτό απορρίφθηκε από τη ΝΔ. Επίσης ο κ. Παπαδήμος ουδέποτε έθεσε όρο απομάκρυνσης του σημερινού οικονομικού επιτελείου και αντικατάστασής του από άλλο της δικής του, αποκλειστικά, επιλογής.




sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου