Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΕΝΕΔΟΤΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ Ισόβια σε λοχία για εκτέλεση Αφγανών αμάχων

Το πενταμελές στρατοδικείο της πολιτείας της Ουάσινγκτον έκρινε τον λοχία Κάλβιν Γκιμπς, 26 ετών ένοχο 15 κατηγοριών, με κυριότερη αυτή του φόνου εκ προμελέτης των τριών Αφγανών

Ο επικεφαλής μιας ομάδας αμερικανών στρατιωτών που κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν το 2010 τρεις αφγανούς αμάχους καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη από στρατοδικείο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Ο λοχίας Κάλβιν Γκιμπς, 26 ετών κρίθηκε ένοχος 15 κατηγοριών, ανάμεσα στις οποίες κατηγορίες για τρεις φόνους εκ προμελέτης. Το πενταμελές στρατοδικείο είχε διαβουλεύσεις επί πέντε ώρες πριν τον κρίνει ένοχο και ανακοινώσει την ποινή.


Ο καταδικασθείς θα έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα για να αποφυλακιστεί υπό όρους αφού εκτίσει 10 χρόνια από την ποινή του, αποφάσισε το δικαστήριο.

Η δίκη του λοχία Γκιμπς είχε αρχίσει στις 28 Οκτωβρίου στη στρατιωτική βάση Λιούις Μακόρντ, στο νότιο Σηάτλ.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Γκιμπς ήταν επικεφαλής μιας ομάδας πέντε στρατιωτών που, για να διασκεδάσουν, εκτέλεσαν αφγανούς αμάχους στις αρχές του 2010 στην επαρχία του Κανταχάρ φροντίζοντας να τοποθετήσουν όπλα στα πτώματα ώστε να εμφανίσουν τους φόνους ως νόμιμη άμυνα. Έκοβαν δάχτυλα των θυμάτων τους ως πολεμικά τρόπαια και φωτογραφήθηκαν με τα πτώματα.

Από τους πέντε στρατιώτες που ενέχονται στην υπόθεση, τρεις έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι και καταδικαστεί σε ποινές από φυλάκιση 3 ετών ως κάθειρξη 24 ετών. Η δίκη του πέμπτου, του Μάικλ Ουάγκνον, δεν έχει γίνει ακόμη.

news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου