Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Οργή στην Υεμένη για την επιστροφή του απερχόμενου προέδρου

Στη χώρα του, από τη Σαουδική Αραβία, επέστρεψεο απερχόμενος πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, αφού προηγουμένως είχε υπογράψει την εκχώρηση της εξουσίας στον αντιπρόεδρό του.

Η ξαφνική επιστροφή του εξόργισε τους διαδηλωτές, που τον κατηγορούν για την αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στη χώρα, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από το Φεβρουάριο, και απαιτούν ο Σάλεχ -ο οποίος κυβέρνησε επί 33 χρόνια- και κορυφαίοι συνεργάτες του να προσαχθούν στην δικαιοσύνη.


Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι ο Σάλεχ θα ταξίδευε στη Νέα Υόρκη μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Δημοσιεύματα διαφόρων ΜΜΕ -τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν- ανέφεραν ότι θα μετανάστευε σε κάποια αραβική χώρα μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος της Υεμένης ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Φεβρουαρίου, ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης έλαβε εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα κυβερνήσει ως την οριστική αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία.

Ωστόσο η αναταραχή συνεχίστηκε, με σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε σιίτες αντάρτες και σουνίτες ισλαμιστές να αναφέρονται στο βορρά. Πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 25 νεκρούς, περιλαμβανομένων 6 ξένων, κατά σουνιτικές πηγές.   


Πηγή: kathimerini.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου