Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ασιάτες ηγέτες:«Σύγχυσε τους ανθρώπους ο Παπανδρέου»

Το σχέδιο του Έλληνα Πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε σχέση με το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έχει ''συγχύσει τους ανθρώπους'', δήλωσε την Τετάρτη ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών, καθώς οι αγορές στην Ασία σημείωναν πτώση, εν μέσω της αναθέρμανσης των φόβων ότι ένα ελληνικό δημοψήφισμα θα μπορούσε να εκτροχιάσει το μεγάλο σχέδιο της Ευρώπης για αντιμετώπιση της κρίση χρέους.

Η Ομάδα των 20 ανεπτυγμένων και ταχεία αναπτυσσόμενων οικονομιών στον κόσμο θα συζητήσουν το θέμα κατά τη συνάντηση τους στις Κάννες, στη Γαλλία την Πέμπτη, είπε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Οικονομικών Jun Azumi.
''Η ξαφνική ανακοίνωση της Ελλάδας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, η οποία δεν περιλαμβανόταν (στην προηγούμενη συμφωνία), έχει μπερδέψει τους ανθρώπους'', είπε ο κ. Azumi.

Τα σχόλια Azumi έρχονται τη στιγμή που η Ευρώπη αναζητεί οικονομική στήριξη από την Ασία για να ξεπεράσει την κρίση χρέους της.

Η Ιαπωνία έχει αγοράσει από την αρχή του έτους περίπου το 20% του εκδοθέντος χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχει δηλώσει της προθυμίας να προβεί σε επιπλέον αγορές.

Εξάλλου, η Κίνα εξέφρασε την Τετάρτη την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα επιμείνει στο σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση έκπληξη της Ελλάδας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Hong Lei είπε ότι η Κίνα έχει ''λάβει υπόψη'' το ελληνικό δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως ''ελπίζουμε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά μπορεί ειλικρινά να εφαρμόσει το σχετικό σχέδιο για επίλυση της κρίσης''.

Η Ευρώπη έχει προσεγγίσει την Κίνα - η οποία είναι ήδη κάτοχος σημαντικού ευρωπαϊκού χρέος και έχει επανειλημμένως ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να τα οικονομικά των οίκων τους σε τάξη - να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ενίσχυσης του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης.

''Η Κίνα είναι έτοιμη να διερευνήσει με την ΕΕ τρόπους για την καταπολέμηση της κρίσης (χρέους) ΕΕ'', είπε ο κ. Hong, προσθέτοντας ότι ''η Κίνα είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας σημαντικός επενδυτής στην αγορά της ΕΕ''.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Manmohan Singh δήλωσε την Τετάρτη ότι ''πολύ περισσότερα χρειάζεται να γίνουν'' για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ευρωζώνη και κάλεσε τους ηγέτες να λάβουν δύσκολες αποφάσεις ''γρήγορα''.

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη ''έχει αναδειχθεί ως η κύρια πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία'', είπε ο Ινδός Πρωθυπουργός ενόψει της αναχώρησής του για τη διήμερη Σύνοδο των G20 στις Κάννες.

''Οι δύο Σύνοδοι Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης πριν από μερικές μέρες έχουν βοηθήσει να αποκατασταθεί μερικώς η εμπιστοσύνη στις αγορές, αλλά πολύ περισσότερα χρειάζεται να γίνουν'' είπε ο κ. Singh.

''Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν γρήγορα οι δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων στην Ευρώπη και αλλού'', πρόσθεσε ο Ινδός Πρωθυπουργός. Ανέφερε επίσης ότι ''είναι σημαντικό για τη Σύνοδο Κορυφής των Καννών να σηματοδοτήσει μια ισχυρή και συντονισμένη προσέγγιση για την επαναφορά της παγκόσμιας οικονομίας στο σωστό δρόμο''.





SigmaLive/ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου