Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση «καίει» το Ιράν για τα πυρηνικά

Ισχυρές ενδείξεις ότι το Ιράν είχε για χρόνια πρόγραμμα κατασκευής ατομικής βόμβας, παρά τα όσα διακήρυττε για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, έχει συγκεντρώσει σε έκθεσή της. Είναι η πρώτη φορά που η Διεθνής Υπηρεσία αναφέρεται με σαφήνεια στο ιρανικό πρόγραμμα.

Στην έκθεση η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργεια καταγράφει το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν για το πρόγραμμα της Τεχεράνης επικαλούμενη «αξιόπιστες πληροφορίες» και αναφέρεται σε δραστηριότητες που «σχετίζονται με την κατασκευή πυρηνικών όπλων» και επισημαίνει ότι η σχετική εργασία προχωρούσε με οργανωμένο τρόπο μέχρι το 2003. Κατά την Υπηρεσία μερικές από τις δραστηριότητες συνεχίζονται και σήμερα. Τονίζεται πάντως ότι οι δραστηριότητες του Ιράν έχουν και ειρηνικές χρήσεις.

Σε μία πρώτη αντίδραση, οι ΗΠΑ απάντησαν ότι θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να μελετήσουν την έκθεση.
Αργότερα αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο για νέες κυρώσεις σε τράπεζες και σε εταιρείες-βιτρίνα που χρησιμοποιεί η Τεχεράνη, πολύ πιθανόν για παράνομες δραστηριότητες στη Δύση.

Στις τράπεζες δεν φαίνεται ότι περιλαμβάνεται η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα προχωρήσουν και σε κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η Ρωσία, η οποία έχει παράσχει ανοιχτά σημαντική βοήθεια στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ειδικότερα την παραγωγή ενέργειας, δήλωσε ότι έχει παράσχει στη Διεθνή Υπηρεσία τις πληροφορίες για την εμπλοκή Ρώσων επιστημόνων στο πρόγραμμα και ότι η έκθεση δεν προσθέτει κάτι καινούργιο.

Από την πλευρά του το Ισραήλ, που πάντα διατηρεί ενεργή και την πιθανότητα προληπτικού και χειρουργικού χτυπήματος στο Ιράν, έχει ανεβάσει τις τελευταίες ημέρες τους τόνους με αξιωματούχους, ακόμα και τον πρόεδρο Πέρες, να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο. Πάντως, το χτύπημα, αν και όταν γίνει, θα χρειαστεί την κάλυψη των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, προειδοποίησε για την πιθανότητα χτυπήματος, ενώ είπε ότι δεν περιμένει ότι τυχόν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν θα αποθαρρύνουν την Τεχεράνη.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνει αμφισβητεί την έκθεση, χαρακτηρίζοντας της ως μη επαγγελματικού επιπέδου και πολιτικά υποκινούμενη



Sigmalive/Ράδιο Πρώτο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου