Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Για να διαμαρτυρηθούν για την κατασκευή πετρελαιαγωγού Διαδηλωτές περικύκλωσαν τον Λευκό Οίκο

Χιλιάδες διαδηλωτές, φορώντας πορτοκαλί γιλέκα που έγραφαν "Σταματήστε τον Πετρελαιαγωγό", περικύκλωσαν χθες Κυριακή τον Λευκό Οίκο σε μία προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο Ομπάμα να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τον Καναδά στις ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με τις δεσμεύσεις του Μπαράκ Ομπάμα κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2008 και μετά την εκλογή του για μία Αμερική "ελεύθερη από την τυραννία του πετρελαίου".

Η εταιρία TransCanada σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία ενός πετρελαιαγωγού μήκους 3.200 χιλιομέτρων που θα εκτείνεται από την Αλμπέρτα στον δυτικό Καναδά μέχρι τις ακτές του Τέξας.



Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εξετάσει τις παραμέτρους του σχεδίου καθώς σε αυτό εμπλέκεται και άλλη χώρα, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στον πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος αναμένεται να την ανακοινώσει στο τέλος του χρόνου.


Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Προάσπισης Φυσικών Πόρων. Οι επικριτές του σχεδίου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Keystone XL καταγγέλλουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που προκύπτουν από τη μεταφορά του πετρελαίου και το γεγονός ότι αυτός αντιπροσωπεύει την περαιτέρω εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.


Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από την καύση του πετρελαίου ευθύνονται εν μέρει για την υπερθέρμανση του πλανήτη.


Οι υποστηρικτές του σχεδίου διατείνονται ότι η χώρα χρειάζεται πετρέλαιο από τον γειτονικό Καναδά με τον οποίο διατηρεί καλές σχέσεις και υποστηρίζουν ότι το σχέδιο θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου