Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ιστορική αλλάγη στο παρά ένα της καταστροφής

- Πλήρης επιβεβαίωση : Ο Σαμαράς λέει ΝΑΙ σε κυβέρνηση συνεργασίας
- Παραιτείται από πρωθυπουργός ο Παπανδρέου – Αναλαμβάνει κυβέρνηση με στελέχη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗ.ΣΥ
- Μέχρι το βράδυ το όνομα του νέου πρωθυπουργού
- Ευθύνη έναντι στο έθνος η κυβέρνηση αυτή να πετύχει και η συναίνεση να μην είναι προσχηματική


Το κλαδί ήταν έτοιμο να σπάσει κι εμείς σαν χώρα να πέσουμε στον γκρεμό. Όμως οι πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό φαίνεται πως έπιασαν τόπο.

Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς κάνουν πίσω και βάζουν νερό στο κρασί τους για το καλό του τόπου όπως λένε. Και πρέπει να κάνουν πράξη αυτό που δεν έκαναν τόσο καιρό για να σωθεί όσο μπορεί να σωθεί η χώρα.


Ο Πρόεδρος της ΝΔ πήγε σήμερα το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

“Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του ελληνικού λαού. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα ”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είπε: “Είπατε αυτά που ήθελα να ακούσω. Πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα και πρέπει να δώσουμε μία λύση”.

Και βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αντώνης Σαμαράς έριξε την βόμβα: "Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίσει τι θα κάνει εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Όσο δεν παραιτείται μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους".

Άρα ο Αντώνης Σαμαράς κάνει πίσω και όπως όλα δείχνουν θα έχουμε κυβέρνηση με στελέχη από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗ.ΣΥ

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία ενώ ήδη έχουν ακουστεί και τα πρώτα ονόματα.
Πολλοί θεωρούν ότι σήμερα στις 16:00 στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτηση του και τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Και ότι μέχρι αργά το βράδυ θα έχουμε και το όνομα του νέου πρωθυπουργού.
Ενός πρωθυπουργού και μιας νέας κυβέρνησης που θα πρέπει για το καλό του έθνους αλλά και την ευθύνη που έχει απέναντι στο έθνος να πετύχει και η συναίνεση να μην είναι προσχηματική!

Πως φτάσαμε μέχρι εδώ

Εδώ και λίγες ώρες υπάρχουν οι ενδείξεις ότι το κλίμα αδιαλλαξίας και αδιεξόδου στην πολιτική ζωή της χώρας αρχίζει να μεταβάλλεται.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι συνειδητοποιεί πως μόνη λύση είναι η παραίτηση του από την πρωθυπουργία. Οι αρχικοί σχεδιασμοί πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί ξανά σαμποτάροντας τα περί συνεργασίας και εμφανιζόμενος ως ο μόνος που μπορεί να κυβερνήσει, ανατρέπονται άρδην. Και ανατρέπονται από το εξωτερικό. Τα μηνύματα είναι σαφέστατα. «Ή προχωράτε αμέσως με τη μέγιστη συναίνεση ή δεν ασχολούμαστε άλλο μαζί σας! Ξεχάστε δόσεις και κουρέματα»

Η ίδια πίεση ασκείται από το εξωτερικό και προς τη ΝΔ. Τόσο οι χθεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων του ΕΛΚ όσο και οι απ’ ευθείας επαφές ξεκαθαρίζουν στον Α. Σαμαρά ότι πρέπει να υπαναχωρήσει και να δεχθεί την κυβέρνηση πολιτικών προσώπων από όλους τους χώρους και με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Και όπως φάνηκε ήδη από τις δηλώσεις μέσα στο προεδρικό αυτό έπιασε τόπο.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι αυτό ζητούσε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς τον Ιούνιο και τότε επέκρινε τον κ. Παπανδρέου που δεν το υλοποιούσε.

Στα παραπάνω προστίθεται και η κίνηση των βουλευτών της ΝΔ που απειλούν ακόμη και με ανεξαρτητοποίηση αν ο κ. Σαμαράς επιμείνει στην άρνηση του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αντιλαμβανόμενος το κλίμα αρχίζει πια να συζητά τόσο το χρόνο όσο και τα πρόσωπα που ως χθες δε συζητούσε.

Δηλαδή συζητά το να μην προσδιοριστεί μόνο στις 6 εβδομάδες ο βίος της κυβέρνησης, αλλά και να αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο από τεχνοκράτες.
Έτσι αυτή την ώρα μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ να οδηγηθούμε σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα αναλάβει να φέρει τη χώρα σε σταθερότερη πορεία και αμέσως μετά να κάνει εκλογές.

Σε αυτήν εφόσον θα μετέχει η ΝΔ θα μπουν και ο ΛΑΟΣ αλλά και το κόμμα της Ν. Μπακογιάννη.

Αν οι προθέσεις συνεννόησης επιβεβαιωθούν και παραμεριστούν τα προσωπικά παιγνίδια εξουσίας ίσως καταφέρουμε ‘έστω και την ύστατη ώρα να σωθούμε από το χάος.

Αλλιώς όπως ευθέως μας διαμηνύουν απ’ έξω, τα Χριστούγεννα δε θα υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις.
 
 
 
 
newsit.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου