Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ισραηλινά πολεμικά «μπλόκαραν» τα πλοία για Γάζα

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV, περιπολικά ανοικτής θαλάσσης έχουν περικυκλώσει το τουρκικό σκάφος Τahrir και ένα ιρλανδικό σκάφος που κατευθύνονται προς την λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραηλινό Ναυτικό αναφέρει ότι είναι έτοιμο να έρθει σε επαφή με τα πλοία του στολίσκου.
Θα τους ζητήσουν να σταματήσουν και να αναλάβουν τον έλεγχο του πλοίου οι Ισραηλινοί κομάντο και εν συνεχεία να το οδηγήσουν σε ισραηλινό λιμάνι.

Ένα κύριο σκάφος, (Sa'ar 5) δύο μικρότερα περιπολικά, και σκάφη εφόδου των κομάντο βρίσκονται γύρω από τα πλοία.
Πολλά θα κριθούν από την συμπεριφορά του Τούρκου καπετάνιου. Γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να τον αφήσουν να φτάσει μέχρι την Γάζα. Το ενδιαφέρον είναι ότι βόρεια του Ταhrhr βρίσκεται μία τουρκική φρεγάτα. Αν ξεκινήσουν επιχείρηση οι Ισραηλινοί είναι βέβαιο ότι θα έχουμε «υπερθέρμανση».

Τα δύο πλοία αναχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης από τη νοτιοδυτική Τουρκία, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο μικρός στολίσκος αποτελείται από το ιρλανδικό πλοίο Saoirse ("ελευθερία" στα κελτικά) και το καναδικό Tahrir ("ελευθερία" στα αραβικά). Τα μέλη των δύο πληρωμάτων και οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι αριθμούν 27 επιβαίνοντες στο στολίσκο που μεταφέρει φάρμακα αξίας 30.000 δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης "Freedom Waves To Gaza" (Κύματα ελευθερίας προς τη Γάζα).

Πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού είχαν πλησιάσει χθες Πέμπτη στα έξι μίλια το στολίσκο, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από αυτόν, ανακοίνωσε ο ιρλανδός ακτιβιστής Φίνταν Λέιν.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργά χθες ότι έλαβαν τη διαβεβαίωση της 'Αγκυρας πως δεν θα συνοδέψει με πολεμικά της πλοία το στολίσκο που μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθύνεται στη Λωρίδα της Γάζας.




Sigmalive/defencenet

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου