Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΚΛΙΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΒΕΒΑΙΑΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ώρα μηδέν για τον Καβαλιέρε

Το πρώτο κρίσιμο "τεστ" για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προβλέπεται για σήμερα το απόγευμα, στις 3 τοπική ώρα όταν η βουλή, θα κληθεί να εγκρίνει τον ισολογισμό του δημοσίου για το 2010.

Κατά τις εκτιμήσεις της δημόσιας τηλεόρασης Rai, o Καβαλιέρε θα μπορούσε να καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, και να μεταθέσει την αντιπαράθεση, για την επόμενη εβδομάδα, με την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, επί των μέτρων που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Κορριέρε Ντέλλα Σέρα", ο "μίστερ τιβι", κατά την διάρκεια νέας συνεδρίασης με τους στενότερους συνεργάτες του, χθες βράδυ, δήλωσε ότι "αν πρέπει να πεθάνει πολιτικά, τότε επιθυμεί να συμβεί μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου". Παράλληλα, χθες, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την εφημερίδα "Λίμπερο", ο μεγιστάνας- πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι "θέλει να δει ποιος θα τολμήσει να τον προδώσει".

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, από την μεριά τους, πρόκειται να αποφασίσουν την ακριβή στάση που θα τηρήσουν στο εξής, σε συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων, που θα αρχίσει στις 11. 30 ώρα Ιταλίας.

"Κάθε ημέρα, προβλέπει και μια ξεχωριστή δοκιμασία", δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο ηγέτης του κεντρώου, χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι. Είναι πιθανό, να κατατεθεί προς ψήφιση, από την αντιπολίτεσυη, πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο ζάμπλουτος πρωθυπουργός, πάντως, θα κάνει ο,τι μπορεί για να μην παραιτηθεί και σε περίπτωση που χάσει, όντως, την πλειοψηφία στην βουλή, θα πιέσει τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο να προκηρύξει άμεσα εκλογές ή να του αναθέσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεδομένης, όμως, της στάσης της Λέγκα του Βορρά, που ζητά εκλογές, πολύ δύσκολα, ο Καβαλιέρε, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα, βιώσιμη, κυβερνητική ομάδα.

Η δε αντιπολίτευση, τάσσεται υπέρ της συγκρότησης μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Αν όμως δεν δεχθούν να την υποστηρίξουν ούτε η Λέγκα, ούτε ο μπερλουσκονικός "Λαός της Ελευθερίας", είναι και εδώ αμφίβολο το αν θα καταφέρει να ξεπεράσει το πρώτο, αναπόφευκτο, εμπόδιο, εκείνο της ψήφου εμπιστοσύνης.

Σε αυτό το ρευστό και γεμάτο αβεβαιότητες, κλίμα, σήμερα το απόγευμα, φθάνουν στην Ρώμη οι επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να διαπιστώσουν πώς εννοεί, η Ιταλία, να εφαρμόσει τα κύρια μέτρα (αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης) που έχουν ζητηθεί με έμφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο



news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου